Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako vrstevník autora jsem asi žil v jiném Československu.

7 0
možnosti
VV

On treba takovy Karel, nebo sekretar na to opravdu byli tak dobre.

1 1
možnosti
PZ

stačí si přepočíst tehdejší průměrnou mzdu na dolar a porovnat se současností, ale pán je asi přesvědčen, že ploty na hraních nás chránili před hordami zubožených západoněmeckých dělníků, kteří k nám chtěli.....

7 0
možnosti
PZ
MK

Asi jste před revolucí žil v nějaké jiné zemi, než já. Já si tady v Česku pamatuji třeba na zoufalý nedostatek většiny spotřebního zboží. A pokud už nějaké bylo, tak jen ta nejhorší kvalita. Lednice na pořadník. Auta na pořadník (a to jen některá, některá jiná vůbec). Stavební materiál jen ten, který se povedlo ukrást.

Služby katastrofální. Když jste chtěl opravu auta, řekli vám v servisu, že opraví, ale náhradní díly si musíte sehnat sám. Oni je nemají. Veterináři byli dva na celou Prahu.

Koupit byt do osobního vlastnictví? Ani náhodou. Pokud jste tedy neměl vliv na nějakého aspoň okresního tajemníka.

A kultura? Gramodesky nejlepších skupin byly k mání jen na ilegální burze, kterou pocilie pravidelně rozháněla.

Hygiena? Pamatuji dobu, kdy byl toaletní papír na příděl (neprodali vám více než dvě ruličky) a menstruační vložky vůbec ne. Kolegyně v práci si je šily v pracovní době.

A cestování? Jen do několika lido-demo zemí. Kdo chtěl za řeleznou oponu, tak bez protislužby straně to nešlo.

Ano, pamatuji se na lidi, kteří tehdy ten režin chválili. A pokud se pamatuji, všichni to byli komunisté.

18 0
možnosti
Foto

Ano, lidé zvláštního ražení žádný nedostatek nemuseli pociťovat. Jako pan autor.:-)

5 0
možnosti
Foto

Lhát se nemá, pane Komárku.

16 0
možnosti
JS

Že by Alzheimer?

5 0
možnosti

Že vás hanba nefackuje. Já jsem v roce 1982 navštívil Švédsko a Norsko a domů jsem se vracel přes tehdejší Západní Německo. Nejprve mi tam ze všeho oči přecházely, člověk tam neviděl oklepané fasády, na zemědělské usedlosti byla radost se podívat (oproti těm našim zabahněným Státním statkům a JZD, kde na dvorcích vesele rezavěly zemědělské stroje). Po pár dnech jsem si na to zvykl a o to horší byl návrat domů. Vraceli jsme se přes Cheb a tam to člověk dostal hned z první ruky - šedivé fasády, pamatující konec války, přeplněné popelnice, všude šeď a nepořádek (dnes to tam určitě vypadá jinak). Nešlo mi do hlavy, proč ti hloupí komunisti nechají takto chátrat město, které je pro cizince vstupem do socialistického ráje. :-P

16 0
možnosti
Foto

To myslíte vážně? Že jsme se v roce 1989 měli lépe jak Italové? A že v roce 1990 západní turisté zírali jak si tu žijeme dobře? To chcete říkat mně, kdo se již v roce 1990 živil turistikou a tedy s těmi turisty byl denně ve styku?

Myslel jsem, že rudá komunistická propaganda u nás už skončila. Je vidět, že stále vystrkuje růžky.

23 1
možnosti
Foto

Ještě lépe jsem na tom byli za Rakouska.

8 0
možnosti
VV

Asi ano. Vzdy jsem tatovi zavidel ze se jeste za toho rakouska narodil kdyz mi vypravel jak po zdech Vinohradskejch baraku cmaral s kamarady cokoladou.

2 1
možnosti
JV

J22i26r59i 66V51r22a31b85e78c

7. 12. 2021 14:01

No, že vy jste nebyl ve "straně" to vám neberu .

4 0
možnosti
JZ

Československo versus Rakousko

Zatímco po druhé světové válce na tom bylo Československo z hlediska HDP na obyvatele zhruba o desetinu lépe než Rakousko, poměr se brzy otočil. Už v roce 1951 se Československo ocitlo za Rakouskem a v polovině 50. let bylo na 75 procentech.

Propad dále pokračoval, v druhé polovině 70. let spadlo československé HDP na 60 procent rakouského. V roce 1989 bylo na 55 procentech.

V jiných ukazatelích dopadalo Československo ještě hůře, například nominální mzdy byly v roce 1989 v Rakousku 15krát vyšší. I při započtení vlivu vyšších cen měl průměrný Rakušan třikrát až čtyřikrát vyšší životní úroveň než Čech.

V prvních porevolučních letech klesl HDP kvůli ekonomickým změnám až na 40 procent. Zhruba od poloviny 90. let Česko ztrátu na Rakousko pozvolna dohání, podle údajů Světové banky ale bylo v roce 2015 teprve na 68 procentech.

Podobně by dopadlo srovnání i s dalšími zeměmi západní, severní a dokonce i jižní Evropy. Například ve srovnání s Itálií bylo československé HDP na hlavu v roce 1948 vyšší, v roce 1989 však bylo už jen na poloviční úrovni.

12 1
možnosti
Foto

Srovnání s ČSR za období 1945 - 1955 neznám, ale vím, že v Rakousku panovala tehdy neskutečná bída a zmar. Zlepšovat se to začalo až po odchodu R.A.

2 0
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik