Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š84á60r71k36a 47M82a38t39y18á72š78o91v52á 1481475952519

Hovězí šunku má Globus a je dobrá.....

0/0
3.10.2016 14:16

J76a49r11m71i71l57a 30V16a37v94r23o88c61h96o21v21á 8618885956870

Jsem ročník 1948, ale asi jsem žila v jiném Československu.:-/

+1/0
22.9.2016 6:09

S90t25a76n68d21a 37N42o55v37á19k 8789493376584

:-)......Přidám také pár slov. JSem možná o málo starší než autor a měli jsme poměrně velký statek. V 58. jako poslední z vesnice musel otec vstoupit do JZD a představte si, já jsem z toho měl radost. Od dětství jen práce a práce. Už jsem chodil na střední školu, prázdniny...zase práce od rána do večera. Hlady jsme nikdy netrpěli, ale žilo se ve srovnání s dneškem podstatně skromněji. Pamatuji.....do 15 roků, než jsem odešel do světa, denně k večeři brambory a mléko, v létě kyška. Maso bylo převážně jen v neděli. Prase se zabíjelo jednou do roka, muselo to stačit. mezitím králík, nebo drůbež.

Když zmiňujete Novotného koloval vtip. V brzku bude masa dost. A lidé se ptali kudy do toho Brzku vede cesta !

Přežili jsme v pohodě i když to nebylo růžové, ale byli jsme mladí a hlavně......nemuseli jsme vstávat se strachem, kdy bude zase válka, jestli najdeme práci, jestli neskončíme jako bezdomovci a nebo oběť nějakého "psychicky" vyšinutého musulmana ! R^R^R^

+5/−3
21.9.2016 17:36

P45e80t69r 98Š22e12v50č29í20k 4875259495567

...neskutečný blábolRv

+5/−5
21.9.2016 15:44

V74ě67r79a 89K59a50b18í59č60k71o41v60á 7444256730777

Proč myslíte? Jsou to autorovy vzpomínky,co je na nich špatného?Nebo máte jiné zkušenosti?

+3/0
22.9.2016 3:58
Foto

K27a25r73e61l 12M60á39d51l62e 6754921464713

Za mne karma a souhlas. Ovšem jak tady píše p. Starý a jak zaznělo už dřív v diskuzích na toto téma, mimo Prahu byly problémy se zásobováním několikanásobně větší. Třeba ten zmíněný toaletní papír. Bydlel jsem v Praze, ale v době problému s toaleťákem jsem pracoval v jednotě kousek za Prahou. V Praze se někdy muselo jít třeba do dvou nebo třech obchodů, ale bez toaleťáku se člověk nevrátil. Do jednoty zásobované velkoobchodem Potraviny Beroun jsem čtvrt roku nedostal ani ruličku.

Vzpomínky na kvalitní rohlíky a jogurty mám také, ale taky to má háček. Některé prodejny byly z nějakého důvodu lépe zásobované (těžko říct, jestli byl vedoucí šikovnější, nebo politicky kovanější), daly se v nich koupit jogurty ve skle, křupavé rohlíky a housky apod.... V jiných prodejnách byly jen hrudkovité jogurty v kelímku a rohlíky nebo "hvězdičky" gumovější než dnešní "babišáky". Kdo si mohl "odskočit" z práce v pracovní době a oběhnout několik obchodů, přinesl kvalitní nákup. Kdo byl hlídanej píchačkama a do krámu se dostal až v pět hodin odpoledne, měl docela smůlu.

Dnešní vepřové konzervy jsou opravdu hrozné. Několik výrobců ale dělá ve skle lahůdku snad i lepší, než byla ta původní čínská. Cena je sice dvojnásobná oproti té drti z konzervy, ale v porovnání s průměrnou výplatou je levnější, než tehdejší Čína za dvacku.

+6/−2
21.9.2016 15:22

J15a88r53m71i80l66a 87Č57e29r29n97á 2286982849196

Podle mých zkušeností, pane Karle, záleželo hlavně na tom, jak pracovitý byl vedoucí prodejny. Ve městě jsme měli několik prodejen Pramenu (pozdější Potraviny), ale chodila jsem ráda do jedné, kde se dalo koupit plno dobrých věcí včetně různých salátů, chlebíčků, zákusků... Také drogistické zboží. Pan vedoucí byl až tak šikovný, že předtím dával závodu do pořádku několik prodejen s mankem. V KSČ nebyl, jako byl například Menšík v seriálu Žena za pultem :-). A měli to ti vedoucí tenkrát mnohem horší v tom, že zboží mělo mnohem kratší data spotřeby i minimální trvanlivost. Takže se nedivím, že mnohdy k večeru už nebylo pečivo nebo jiné čerstvé zboží. A to mléčné výrobky (u pečiva nevím) se objednávalo a dováželo dvakrát denně. Ale tak to má být, vyprodat do mrtě, než vyhazovat nebo prodávat prošlé.

+1/−1
21.9.2016 20:28

Š37á47r77k86a 76M50a91t72y50á86š53o24v38á 1381365832579

Pikok-chalupářské maso-Lidl, proč to nepřiznat?

0/0
3.10.2016 14:18

M71i87l54o82s87l87a62v 57J85e30ž97e94k 3754433134741

Velmi zajímaví příspěvek , pane autore, je jen trochu smůla , že popisujete doby minulé v Praze. Já jsem z města , které je od Prahy vzdáleno asi 30 km a mohu Vás ujistit, že např. zásobování a prodej masa v těchto dobách o kterých se zmiňujete ani zdaleka tak jednoduchá nebyla. Obchody s masem byly ve většině případů každé pondělky zavřeny, masem se tyto obchody zásobovaly jednou týdně a uzeninami také tak. Když byl obchod zavezen masem fronty byly vždy, kvalitní druhy masa byly velmi brzy vyprodány, zůstalo jenom to podřadnější ale to bylo k sehnání téměř vždy, podobné to bylo u uzenin . Úsměvná byla také situace, kdy se narazilo na kvalitní maso např. svíčková nebo hovězí zadní, byl kupující přinucen řezníkem koupit si i kus méně kvalitního masa-takhle to praktikovali alespoń u nás. Co se týká kvality, to se dá dnes těžko posoudit, řekl bych, že dnes jsme daleko mlsnější a prožranější a tenkrát jsme museli vzít co bylo a hlavně byli jsme mladší a hladovější (po všem)

+6/0
21.9.2016 14:53

L29e23o24n96a 16B69l30a22h26o13v83á 5360529589283

My to máme do Prahy přes 80 kilometrů, ale zkušenost mám úplně stejnou. Do naší samoobsluhy vozili maso 2x týdně, v úterý a ve čtvrtek, ve 14 hodin. Mně práce končila v 16 hodin, takže když jsem dorazila do obchodu, pravidelně už mrazák s masem zíval prázdnotou. Také jsme měli ve městě asi dvě řeznictví, kde se šikovaly fronty už od páté ráno...

Až po 89. jsem se od odborníka z organizace obchodující s masem dozvěděla, že hovězí, které se u nás tehdy prodávalo, bylo z krav chovaných na mléko, jejichž maso se ve zbytku civilizované Evropy dával jen do psích konzerv.

0/0
6.11.2016 0:15

J91a45r50m56i20l39a 36Č49e59r24n38á 2896302929766

K čemu je mi výběr z dvaceti šuntů? Stačil by mi výběr ze dvou kvalitních výrobků, tak jak to bývávalo kdysi. A ušetřil by se čas a prostory, na kterých nyní stojí super hyper. A myslím si, že kvalita se více a více snižuje. Jdu si koupit do Lidlu nanuka, který mi vždy chutnal a všem jsem říkala, že když nanuka, tak jedině v Lidlu. Ale ouha! Stejný obal, stejný název, ani cena myslím nešla nahoru - ale chuť úplně jiná, samozřejmě horší. Nebo to omílané pomazánkové máslo. Zklamala Choceň, zklamala mě i Olma. Před dvěma roky jsem nedala dopustit na pomazán. máslo z Lidlu. Chutnalo a možná ani škrob v něm nebyl. Ale dnes? Sice XXL a v akci za 19,90 (ty ceny jsou také prčovní, blbouni), ale chuť strašná. Kupuji už jen klasické máslo, z margarínů včetně Flory mám strach - ale to už je jiná kapitola. Vám karma!

+4/−4
21.9.2016 14:35

J45a92n 73M64a81k76o78v10i28č48k37a 3390859143500

Karma R^

+2/−3
21.9.2016 14:03

R58u98d54o53l96f 69S64t54a87r33y 6638287868

Nechci tuto dlouhou zpravu rozebirat. Chtel bych upozornit, ze Praha asi nebyla Ceskoslovensko. V Uherskem Hradisti byly fronty na maso a nez se prislo na radu trvalo to az 24 hodin. Stridala se cela rodina. Ja jsem v tech frontach stal. Masne se rikalo kachlikarna. Krome kachliku na zdi tam nebylo nic. Ale maso bylo. V blizke dedine si pravidelne krava zlomila nohu a musela byt porazena. Maso bylo rozprodano v prodejne, ktere se rikalo "nucka" A i ty cinske konzervy jsou snad jen krasna vzpominka na mlada leta. Maso smrdelo po rybach. V Cine se krmilo rybi mouckou. V stare pisnicce se pravi: Za nasich maldych let bejval svet jako kvet...

+6/0
21.9.2016 13:44

V27ě49r66a 56F12o25l50t56ý13n73o31v66á 1238276557739

Ve Vašem věku je normální, že se zhorší chuť, čich, sluch i zrak.

V mládí je všechno lepší.

+6/−1
21.9.2016 13:13

J49a11r85m97i36l10a 35Č41e48r47n33á 2186192939526

Není pravdou, že v mládí je všechno lepší. Něco je lepší až je stáru. A chuťové buňky mají pamatováka!

+2/−1
21.9.2016 14:24



Žebříčky



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.