Jak k nám dorazil vykrmený kubánský disident.

6. 12. 2016 13:50:00
To zas bylo křiku po smrti krvavého diktátora Fidela. Na Kubě jsem nebyl, ale už dobrých 40 let sleduji reportáže z Kuby na západních TV kanálech. A o nějakém mučení a vraždění disidentů se tam nezmínili.

A to ty reportáže dělali Španělé, Francouzi, Němci i další. Co na těch reportážích uvedli: především, že na Kubě byla za Batistova režimu obrovská negramotnost postihující většinu obyvatelstva, že na celé Kubě bylo před revolucí jen 6 lékařů, a zejména, jak krvavý Batistův režim mučil a vraždil své odpůrce. Oni nebyli jen Fidelovi revolucionáři. Přes tu vysokou negramotnost byla v Havaně jakási universita, a i tamní studenti rebelovali proti Batistovi a po nocích byla věšena na stromech v Havaně zmučená těla zavražděných studentů. A viděl jsem záběry z procesů, které Fidel uspořádal hned po revoluci. Ty se konaly na velkém stadionu, aby to mohly vidět desetitisíce Kubánců, Fidel to organizoval veřejně a pozval k tomu kameramany ze světa. A souzeny byly policejní stvůry Batistova režimu. Už si nepamatuji, jak dopadli.

Pokud vím, Fidel nebyl původně žádný marxista, (to byl Che), to byl nacionální revolucionář. Do náruče SSSR ho vehnal v podstatě Ike: brzo po vítězné revoluci bylo zasedání OSN, Fidel tam jel ve své revoluční uniformě, chtěl se sejít s Eisenhoverem, ale ten setkání odmítl (Batistův režim a když Havanu ovládala americká mafie – to mu nevadilo, a nacionální revolucionář mu vadil?). A tak Chruščov využil situaci.

Samozřejmě vyvinul se z něj diktátor, ale přinejmenším Kubánci se neporovnávají s vyspělými zeměmi (to už přestává platit) západní Evropy, a ve srovnání s jinými zeměmi latinské Ameriky na tom zas nejsou tak špatně. Některé země latinské Ameriky jsou na tom podstatně hůř.

A disidenty Fidel nesnášel a tak je zavíral (zejména v prvních letech revoluce). Ale ta jejich situace je svým způsobem zajímavá. Zavíral je na výkrm? Před lety k nám dorazil z Kuby jakýsi propuštěný disident s rodinou, v Ruzyni (tehdy ještě existovalo Ruzyňské letiště!) byl vítán houfem servilních vítačů, a snímek z jeho přivítání mne rozesmál (snímek přikládám, kdo je ten panák za ním, to už mi vypadlo z hlavy). Já bych si představoval, že zavřený disident by měl nějak trpět, měl by být vychrtlý a tak podobně, a ne přijet vyžraný jak melounek.

A jak se sem ten disident dostal? Jednoduše: letadlem přes Mexiko. To také každý neví: aby se kubánský uprchlík dostal do USA, musel připlout po moři a vstoupit nohou na pláž (jinak byl repatriován). To nemohl jen tak přiletět letadlem přes Mexiko, i když to bylo technicky možné.

O Kubě toho víme málo. Ale němečtí filmaři si Kubu pro natáčení oblíbili. A natočili tam celé seriály (Klinika pod palmami) a pár všelijakých kýčů (na to jsou Němci „mistři“). V takových filmech natáčených v reálném domácím prostředí se nelze vyhnout reáliím, tj. jak to tam vypadá, jak vypadají lidé, jak se tváří a apod. A co Kubáncům určitě nechybí: dodat do takových filmů krásné herečky. Také běžné reportážní záběry do kubánských ulic atd. dost vypovídají. To podobné záběry ve svobodné a demokratické Indii nebo Bangladéši, s podvyživenými lidmi a dětmi žijícími ve slumech, a dětmi nucenými k dětské otrocké práci také něco vypovídají. (Ostatně: nejodpornější vřed na tváři zeměkoule, tj. největší asijský slum se nachází v Mumbaji, tedy v Indii. To je ta země, kterou chválil státní president Havel, jaká je to ...že, demokratická země, ...že, atd.).

Přinejmenším se teď uvádí, že Kuba je nejgramotnější zemí na obou amerických kontinentech.

Mimochodem: Němci rozsáhle spolupracují s Kubou také ve farmaceutické branži (i ve výzkumu) a tak se Kuba stala největším farmaceutickým producentem v latinské Americe. Na Kubě také tráví dovolenou ročně kolem 300 000 Němců.

Jak jsem se zmínil v úvodu, myslím, že jsem v těch reportážích za posledních 40 let neslyšel, že by Fidel mučil a vraždil své odpůrce. Ale možná ti reportéři neměli takové „správné“ informace jako zdejší autor J.Z., nebo někteří jiní autoři. Mám tlustou knihu (Robert E.Quirk: Fidel Castro, 970str., česky 1993), kde se píše v kapitole Básníci a vězni ve stručnosti následující: skutečně byli zavíráni odpůrci kubánské revoluce. Ale Fidelovi revolucionáři nestáli o mrtvé odpůrce. Ti stáli o živé ale „napravené“ odpůrce. To Batistovy policejní zrůdy odpůrce „klasickým způsobem“ mučili a vraždili. Fidelovi revolucionáři je programově vystavovali psychickému teroru. Kdo se „napravil“ byl propuštěn brzo. Ti „neústupní!“ (plantados) tam byli léta. Především v prvních letech revoluce, tj. v době, kdy byla Kuba vystavena otevřeným i skrytým agresivním akcím americké CIA. Což byla doba, kdy vlastně USA byly v nevyhlášené válce s Kubou. Samozřejmě je bachaři i mlátili a poměry tam byly hrozné, ale to nebyl program. Program byl „převýchova“ a „napravení“. Léty se tam asi poměry měnily (už po r.65), a tak ten disident, co dorazil do Prahy, už byl vysloveně vyžraný – jak je zřejmé z fotky.

A tak jsem si 30.11. ofotil z německého teletextu jednu stránku, kde se pravilo:

Statisíce se rozloučily (Hunderttausende verabschieden sich):

Svět se loučí s Fidelem Castrem. Početní státní a vládní šéfové, a bývalí presidenti a hodnostáři (Würdenträger) z celého světa jakož i kubánští občané se loučili s kubánským vůdcem revoluce. „Fidel je mrtvý. Ale umřel neporažený“ řekl Ecuadorský president Correa. Statisíce lidí přišli (shromáždili se) na Náměstí Revoluce v Havaně. Mávali kubánskými vlajkami a skandovali: „Ať žije Fidel“.

Později ve večerních zprávách na ARD byl záběr na náměstí (z ptačí perspektivy, to náměstí je obrovské), kde se shromáždilo už přes milión lidí ke konečnému rozloučení. (Co z toho ukázala naše TV to nevím, už léta ji ignoruji). Pak se urna s popelem vydala na 900km cestu do Santiaga, pozdravována cestou dalšími davy. Poslední smuteční shromáždění dalších desetitisíců bylo v sobotu večer v Santiagu. Tam vešlo ve známost, že žádné sochy, žádné ulice po Fidelovi, a už vůbec ne nějaké lavičky! A po celé Kubě skandovali lidé: Já jsem Fidel. (Co všechno se člověk ze západních médií nedozví, už je sleduji od r.70).

Podobné autentické masové záběry z vítězství revoluce jsou uvedeny v závěru amerického dobrodružného filmu s jednoduchým názvem KUBA, kde hlavní roli hrál Sean Connery, který měl pomáhat potlačit rebelii proti Batistovi, ale když zjistil, že by nemělo jít o potlačení nějaké guerily, ale že by musel útočit proti kubánskému lidu (což mě pobavilo), tak to vzdal a odletěl. A ten film končí vítězstvím revoluce.

Celá kubánská současnost (a rozloučení s Fidelem) na mne působí dojmem, že Kubánci nejsou z celého průběhu jejich revoluce nijak roztrpčeni (po pravdě řečeno, nečekal jsem, že Fidelova smrt bude mít na Kubě takovou masovou odezvu). Ale co, je to jen můj dojem. Konec konců je to jejich země a jejich život. Také vůbec nevíme, jaký postoj zaujímali a zaujímají široké vrstvy Kubánců k té hrstce tzv. disidentů (jsou jim sympatičtí, nebo nesympatičtí, nebo zcela lhostejní?).

Zdá se, že největší starost o kubánskou svobodu má několik zběsilých autorů na českém blogu idnes (chtějí ti čeští pisálkové předepisovat Kubáncům, jak se mají na svou zem dívat?).

Ale ona je svoboda a svoboda. Baví mě např., že banánová centrála Chiquita (tak nějak se to píše) se nachází ve městě Atlanta ve státě Georgia v USA. Člověk by se mohl podivit, že banánová centrála se nachází v USA – vždyť v USA se banány přece vůbec nepěstují. Ale ono je to jednoduché: celou banánovou produkci v latinské Americe ovládají koncerny z USA. A pracující v tzv. banánových republikách mají tu báječnou svobodu otročit na banánových plantážích v cizím vlastnictví (a je to tedy otročení velice nezdravé: banány trpí stále více chorobami, hojně se ošetřují chemicky a v tom zamořeném prostředí se matlají dělníci na plantážích).

Nebo: mají Kubánci závidět Mexiku, kde za posledních asi 10 let dosahuje počet zavražděných v gangsterských válkách mnoha set tisíc obětí? Nebo jak mladé ženy ze Salvadoru, Hondurasu, a Guatemaly utíkají po desetitisících na sever, aby unikly zločineckým gangům a sexuálnímu otroctví? Vždyť kolik latinskoamerických zemí je ovládáno korupcí a zločineckými gangy? Vysoká zločinnost je i v Brazilii – každých 10 min. vražda, ročně 50 000. Což by za 10 let dělalo nějakých půl miliónu.

To Kubánci nejspíš žijí bezpečněji – pochybuji, že by na Kubě měli volný přístup ke střelným zbraním.

A tak jsme se na blogu zase pobavili nějakými horkými tématy (Ortelem a Fidelem). Teď máme EET a budou jistě další.

Autor: Josef Komárek | úterý 6.12.2016 13:50 | karma článku: 36.02 | přečteno: 1823x

Další články blogera

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma článku: 33.86 | Přečteno: 874 | Diskuse

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma článku: 16.94 | Přečteno: 444 | Diskuse

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma článku: 18.64 | Přečteno: 567 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 625 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 304 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 156 Celková karma 27.99 Průměrná čtenost 1567
Senior - bývalý systémový inženýr.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...