Josef Komárek

Co se starými a chudými lidmi na venkově?

5. 11. 2016 10:55:00
Protože co s nimi? Když je stát šikanuje, když už jen topí uhlím (na víc nemají, anebo v obci není plyn). Také mohou uhynout zimou jako v Leningradu. Nebo se budou likvidovat jiným způsobem?

Také topíme uhlím, v kotli, už 13 let. A protože jsem při investici shledal, že takový systém je na můj vkus příliš primitivní (hned na začátku nám kotel jednou při přehřátí vypěnil), tak jsem kotel doplnil elektronickou a elektrickou regulací, a řadou elektrických jištění. Převedl jsem prostě celý systém na elektrické měření teploty, elektrickou regulaci kotle a elektrickou signalizaci a jištění extrémních stavů: a tak, když se kotel přehřeje, začne ječet siréna, aby mne to i v noci probudilo, a když vypadne elektřina pro pohon oběhového čerpadla (což se v zimě na venkově stává, a pro roztopený kotel je to pohroma), přepne se automaticky napájení oběhového čerpadla na náhradní zdroj tvořený akumulátorem a měničem, který ze 12V stejnosměrných vyrobí 220V střídavých a to ještě se sinusovým průběhem (počítačové náhradní zdroje generují pilovitý kmitočet a na ně oběhové čerpadlo vrčí).

Za ta léta jsem nadělal s topením uhlím zkušenosti, o kterých ti politici, co si vozí zadek v luxusních obrovitých autech s vysokými spotřebami a denně kazí ovzduší, ale jsou plni nenávisti vůči lidem, kteří na takový luxus nemají, nemají ani potuchy.

A tak při topení uhlím záleží nejvíce:

-na kvalitě uhlí, už jsme párkrát dostali uhlí, které bylo samá hlušina, v kotli dělalo pecky, prostě hrůza (a tak uhlí z jednoho dolu, který už mele z posledního, už nebereme)

-a dále na technologii topení: i v obyčejném kotli (i v obyčejných kamnech) lze topit velice ekologicky, tj. když se udržuje stále v provozu a přikládá se po malých dávkách (to samé dělají tzv.ekologické kotle). Pak uhlí hoří, rozežhaví se a působí hodiny červeným žárem, a z komína nejde skoro žádný kouř. To mohou nejlépe zajistit důchodci, kteří jsou stále doma. Ale i pracující, co odjíždějí na den do práce, a každý večer zatápějí, mohou zamezit tvorbě hustého kouře. Chce to trochu víc dříví na zátop a na začátku přiložit málo.

A vysoké účinnosti lze dosáhnout, když se denně kotel protáhne štětkou a smete se popílek (to lze snadno při ztlumeném provozu).

Naše sousedka má krku skoro devadesátku, ještě před třemi lety měnila kotel za nový (obyčejný), a topení docela zvládala. Teď je na tom špatně, momentálně ji vzali do nemocnice, a pokud bude mít štěstí, tak umře dřív, než na ni dopadne nenávistná ruka tohoto státu. Ale co může člověk od našich hnusných politiků čekat – než jen nenávist vůči prostým lidem.

Autor: Josef Komárek | karma: 38.65 | přečteno: 1797 ×
Poslední články autora