Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

U nás fouká skoro pořád.:-)

0 0
možnosti
Foto

Škoda, že váš virtuální svět je tak výrazně odlišný od reálného.

2 0
možnosti

Tutovka je, že jen nesmyslně plkáte. Fakta z praxe jsou jiná.

1 1
možnosti
Foto

Nejsem obdivovatelem solárů, ani větrníků, pane systémový inženýre.

Ale bezvětří tu prakticky nemáme a na soláry nemusí vždy svítit slunce, stačí denní světlo aby fungovaly.

4 0
možnosti

Bez přímého slunečního svitu fotovoltaické panely vyrábějí jen zlomek svého nominálního výkonu. V extrémním případě - pod těžkými zimními mraky, kdy člověk ani nepozná, kde je právě na obloze slunce, to může být třeba jen 5 %.

Ale to je ještě dobré proti VTE. Protože energie, kterou jsou větrné elektrárny schopné zachytit, roste (a klesá) s třetí mocninou rychlosti větru. Takže pokud má větrná elektrárna nominální výkon např. 3 MW, zpravidla se tím myslí, že takový výkon má při rychlosti větru kolem 12 m/s (43 km/h) - a to už je pořádný fukéř, který jen tak k mání není.

Co když tedy není bezvětří, ale vane jen běžný "svěží" vítr kolem 6 m/s (22 km/h)? To je polovina nominálu, ale výkon elektrárny klesne s třetí mocninou, tedy 8x. A místo 3 MW bude vyrábět méně než 400 kW. Tedy to, co člověk vnímá jako pořád ještě celkem slušný vítr, už pro výrobu elektřiny z větru představuje totéž, co pro výrobu ze solárů podmračená zimní obloha. A při "normálním" větru, kolem 4 m/s (14 km/h) už bude výroba ne 3x nižší, ale 27x nižší, tedy ubohých 111 kW, pokud se vůbec turbína při takovém větru ještě bude točit.

1 0
možnosti
Foto

A to nemluvě o tom, že Česko je nezpůsobilé taky pro výrobu elektřiny z mořského příboje !!!

3 0
možnosti
Foto

Ale na Mácháči to někdy šplouchá! ;-D

0 0
možnosti

"...jsem si (já technik) uvědomil, jak ohromný energetický zdroj představují rozsáhlé povrchové hnědouhelné doly a s přilehlými elektrárnami ve východním Německu. Ty se mají ovšem do deseti let zrušit. Že by tohle mohly nahradit nějaké vrtule a solární panely? Když navíc nefouká vítr a nesvítí slunce? To je z fysikálních důvodů naprosto nepředstavitelné. Ale idiotská bruselská zelená politika „ví své“, ta tomu prostě poručí.";-D;-D;-D

Pán technik v Nemecku fúka, a hlavne na severe.

NDR resp Východné Nemecko už neexistuje, ak sa hovorí o východe nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko určite to nie je východ Nemecka.

1 0
možnosti

Nevím, kde autore žijete, ale u nás na Vysočině rozhodně bezvětří nebylo. Není tu vlastně skoro nikdy a zvláště v posledních dnech je vítr opravdu nepříjemný.

Ono to chce občas opustit své závětří a sejít dolů mezi prostý lid.

5 1
možnosti

Článek p.Komárka je "pocitový", v normálním světě se musíte opírat o dlouhodobé zjištěné hodnoty. Fakt je - jedete vláčkem do Vídně a teprve "za starú Breclavú" na rakouské straně vidíte les větrníků ... Profil krajiny stejný.

2 0
možnosti
Foto

U blogu s. Konečné jsem napsal návod, jak na to. Můžete se k nim přidat.

0 0
možnosti

Než začnete pane bývalý systémový inženýre bez znalosti faktů hořekovat bylo by dobré zjistit oč u VTE a FVE jde. 2MW větrná elektrárna v našich podmínkách vyrobí průměrně 4GW a představte si že by každá obec v Čr a je jich 6500 měla jen jednu, stejně si můžete ověřit potenciál využití sluneční energie, Jeden 300Wp solární panel tedy vyrobí zhruba 300 kWh za rok, takže stačí pokrýt střechy supermarketu, logistických center, továren, rodinných domů.Stačí k tomu jen násobilka.

3 0
možnosti
Foto

Vy na něho s násobilkou? :-)

2 2
možnosti
Foto

Na počátku bylo slovo - dotace. Okamžitě všechny zrušit a do společností se vrátí řád a pořádek.

3 0
možnosti

A Babiš se půjde pást, ne?

2 2
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik