Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

M52i20l59a53n 93B89í95l66e67k

21. 10. 2022 16:40

"...A tak se v současnosti trochu divím, čemu dospělý chlap (31 let) v tom roce 1955 věnoval pozornost, co ho zaujalo, atd. Ta témata v povídkách datovaných z toho roku mi připadají pro většinu lidí jako okrajová, někdy až jako jalová. Připadá mi, jakoby Škvorecký v té době žil v jakési bublině, aniž by si povšimnul, čím tehdy žila většina národa..."

Kdybyste se divil v oněch 50. letech, bylo by to i pochopitelné (žil jste zkrátka komunistickou verzi Kraft durch Freude), ale jestliže vám i dnes přijdou témata Škvoreckého povídek jalová, pak v "jakési bublině" setrváváte vy.

Odpor k jazzu (resp. ke svobodné tvorbě - po jazzu následoval rokenrol, bigbít, underground, punk...) komunisté zdědili po nacistech, "Rudý sever" v červenci 1945 dokonce otevřeně napsal: "Pronásledování potápek a různých podobných zjevů bylo snad to jediné správné, co se za dob okupace dělalo". Postihy naštěstí byly mírnější, šlo jen o zákazy, vyhazovy z práce, ze škol, později ale i vězení...No a o podobných prkotinách souvisejících s tak okrajovým tématem (jako je svoboda) Škvorecký tehdy psal;-)

4 0
možnosti
Foto

Škvorecký psal po Zbabělcich opatrně, v náznacích. Padesátky najdete v Mirálku, dost natvrdo. Čihošťsky zázrak, páter Toufar, koncentrační kláštery, čistky na středních školách, kulaci, agenti StB. Příběh inženýra lidských duší je taky skvělá kniha, pokud človek přijme Š. styl.

1 0
možnosti
LB

Veroniko, ve svém blogu o tvorbě Josefa Škvoreckého, jste zapomněla na jeho nádhernou novelu Legenda Emöke. (Neotevřela jste diskuzi, tak to píšu sem.)

Zbabělci, to byla v šedesátkách naše "srdcovka", i proto, že téměř celý náklad skončil ve stoupě, ale podařilo se zachránit pár exemplářů, které si pak lidé opisovali. Zřejmě šlo o první samizdaty :-))))

2 0
možnosti
Foto

Moji známí měli svatbu na stavbě NHKG, ve svazáckých košilích.

Ale vystřízlivěli z toho.

2 0
možnosti
LB

Autor blogu si zjevně plete ich-formu s autobiografií. Škvorecký ve svých povídkách sice vychází z osobních zkušeností, které ale nemusí být nutně vlastní. Vyhozených studentů z VŠ po roce 1948 bylo tolik, že podobnou zkušenost měl leckdo. Výborně ji zpracoval například i Milan Kundera ve slavném románu Žert.

Pan Komárek představuje segment společnosti, kterému se říkalo "generace zítra se bude tančit všude..." Ta - po odhalení zločinů 50. let - v šedesátkách tvrdila, že nic nevěděla, že byla podvedena.

Možná, že by bývalo stačilo chodit po světě s otevřenýma očima...

6 0
možnosti
Foto

J71i55ř23í 97K18i98n82d48l

20. 10. 2022 22:16

V roce 1930 bylo u nás v provozu 3 až 4 tisíce traktorů a motorových pluhů. Z traktorů bylo kolem 75 % amerických Fordson, John Deere a Harvester. V rámci hospodářské pomoci nám USA dovezlo zadarmo 2 000 traktorů jako pomoc našemu zemědělství. V roce 1950 se traktory Zetor proháněly po polích, které byl ukradeny oprávněným majitelům a ti skončili v koncetračních táborech, rodiny vystěhováni a jejich majetek byl rozkraden. Bylo násilím združstevněno milion rolnických hospodářství.Odstranění selského stavu z venkova, doprovázené trestní a administrativní likvidací sedláků a jejich rodin, vedlo k zásadní přeměně vesnice a to k horšímu,

0 0
možnosti
Foto

:-) ,,Zbabělci" jsou román, a v těch je pro fabulaci místo. Navíc, onen román byl svého času ,,na indexu" coby nežádoucí;-) Jinak, doporučil bych autorovi spíše Hrabala, a jeho ,,Inzerát na dům, ve kterém již nechci žít". Pan Komárek onen ,,dům" jaksi nevnímal, neb on sice žil v témže domě, ovšem pro něj plném světla a jásotu, a to údajně až masového. Inu, štˇastnej to člověk, že;-)

5 0
možnosti
JM

J20a93n 57M61a50r49e23k

20. 10. 2022 17:16

Pan Komárek ve svých blogách, či blozích neustále připomíná tu rozjásanost v letech padesátých. Mám dojem, že jsme stejně staří ...já únor 1939 a tak si tu rozjásanou dobu dost pamatuju. Ano, hodně se jásalo.Jásalo se za všech režimů. Jenomže to nadiktované jásání nebylo spontánní. Tehdy to byla doba jáchymovských koncentráků, zadrátované země s našlapovými minami (proč, když tak lidé jásali, neměli tudíž touhu utéct) Ano, tehdy se dost hrál jazz, ale chudák panKrautgartner, ten si vytrpěl. Právě to jásání byla taková zástěra utrpení desetitisíců lidí, kteří byli zavíráni do bolševických koncentráků jenom pro názory, které nesouzněly s oficiální politikou, paní Horáková, Kalandra a ostatní byli popraveni pro nic právě v době, kdy se tak jásalo. Myslím, že by pan Komárek mněl s tím přestat. Jeho blogy urážejí ty, kteří pro politiku trpěli.

14 0
možnosti
Foto

Kde a kdy je jaké nebeské těleso nejlépe k vidění, v tom zběhlý nejsem. Ale o zátahu na tancovačce mi kdysi jeden člověk vyprávěl. Ve městech se to asi nedělo, protože transport na pole by mohl trvat dlouho. Ti mladí lidé byly nad ránem odvezeni rovnou na pole. Už si nevzpomínám, zda jednotit řepu nebo něco jiného. Důvodem nebyl jazz, ale především módní dopňky převza5é že Západu. Příliš tenké vysoké podpatky dívek a příliš úzké kravaty.

4 0
možnosti
Foto

Neumím si ovšem pana autora představit, tak trsá rokec. Kozáčka - to ano. :-)

6 0
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik