Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Byť se to mnoha lidem při čtení nelíbí, v mnoha jednotlivých konstatováních ekonomických i těch politických ve svých důsledcích ... máte pravdu.

Jen Vám chybí správný závěr ... ať se to totiž pro změnu líbí Vám nebo nebo ne, lepší systém zatím nikdo nevymyslel ... a o tom to je :)

1 0
možnosti

Feudalismus také není na škodu !

;-D

0 0
možnosti

J20a11n 94K86a65r35a14s50e42k

12. 5. 2022 22:33

jsem rad, ze se obcas najde nekdo, kdo ma jiny nezor nez ten zrovna 'spravny'. Sice to radu lidi vytaci, ale jedine v nejakem kontroverznim diskurzu se muzeme posunout dopredu.

Autor asi moc nesleduje soucasne ekonomicke badani a proto bych mu rad sdelil , ze jeste neni vsem dnum konec. Nejen ekonomove uz prohledli a zjistili, ze von Hayek a i Milton Friedman se tak trochu mylili, kdyz predpokladali, ze trzni hospodarstvi nejlepe alokuje zdroje - coz zkratkovite vede bezne lidi k tomu, ze si mysli, ze kapitalismus je to nejlepsi, co se lidstvu mohlo prihodit.

Clanek autora je jeden z tech mnoha upozorneni, ze s tim kapitalismem neco nehraje.

Dnes se jiz skutecne zacinaji vedci zabyvat otazkou, jestli by to s temi zdroji lepe nevyresil misto trhu nejaky inteligentni algoritmus ... nebo jinak receno - umela inteligence.

Soucasne prostredky - vykonna vypocetni technika, internetova komunikace a superinteligentni algoritmy mozna ukonci trzni teorie a kapitalismus driv nez se nadejeme.

1 0
možnosti
Foto

Že vy se na noc přikrýváte rudým praporem s hvězdou a kladivem? Za socialismu mezi lidmi bujel kapitalismus ve velkém. Lid se kapitalisticky chová od nepaměti. Kde byla za socíku poptávka, hned se dostavila i nabídka. Veksláci, ale i papaláši bohatli na úkor prostého lidu. Chtěl-li být člověk bohatým, musel vyvinout úsilí, aby vydělal. Buď byl správně uvědomělý a šplhal po žebříčku strany stran do výšin, nebo rozkrádal majetek v socialistickém vlastnictví a prodával jej za vlastní ceny jako správný kapitalista, nebo byl vekslák, který tajně obchodoval s kapitalistickou měnou dle poptávky trhu. Ne podle oficiálního kurtu, který uměle vytvářeli komouši. Vekslák uměl sehnat i to, co za socialismu lidé chtěli, ale komouši jim nedali možnost to mít. A račte si všimnout, že tehdy se ve vyspělých ekonomikách s Kčs neobchodovalo. To byla neobchodovatelné měna. Stejně, jako se dnes stává neobchodovatelným Rubl.

9 0
možnosti

J76a72n 67K91a90r16a67s40e84k

12. 5. 2022 22:16

[...] Lid se kapitalisticky chová od nepamět [...]

skutecne nechapu, proc se tahle hovadina tak casto uvadi?

Asi je to tim, ze vetsina lidi vubec nevi co je kapitalismus.

1 0
možnosti

Vážený autore. Není v mých silách vyvrátit všechny ty nesmysly, které jste napsal. Překračovalo by to i rozsah diskusního příspěvku. Ale u jednoho bodu se zastavit musím.

Před zdražováním jsem tankoval naftu za 36Kč. Nyní jí tankuji za cca 44-45Kč. Nárůst tedy činí 25%. Nikoliv 50% jak vy uvádíte. Vy máte tak rád tu dobu minulou a tak si jistě vzpomenete na zdražení v roce 1973 v souvislosti s blízkovýchodní válkou. Tehdy např. benzím Speciál podražil ze 2,40Kč na 4,30Kč. To jest o 80%. V době vámi opěvovaného komunismu. Další zdražení pak přišlo v roce 1979. Ze 4,30Kč na 6,50Kč. To bylo o 50%. Ale to zdražovali komunisté, o kterých dodnes píšete oslavné články.

Takže zdražení 80% od komunistů vám nevadilo a kvůli dnešním 25% píšete články plné hysterie? A jinak si připadáte normální?

9 0
možnosti

No, a ještě zajímavější by bylo přepočíst všechny ty ceny na měsíční příjmy. To by teprve bylo "slávy" na komouše! ;-D;-D

5 0
možnosti

Cituji: Pořád jsou zde na blogu naivní autoři(-ky), co neustále zveličují poněkud těžkopádnou ekonomiku za tzv. socialismu, aniž by dokázali vstřebat, jaké hrůzy plodil „pravý“ kapitalismus v 19. a v 1.polovině 20.století."

Ovšem jaké hrůzy plodil pravý socialismus v první polovině 20. století v Rusku se vám kamsi ztratilo, že?

6 0
možnosti

Hrůzy komunistického pojetí socialismu byly tak velké, že je to už jen statistika... :-/

3 0
možnosti
Foto

Kapitalismus a demokracie nám společnými silami dnes a denně dopřává, že můžeme být šťastní, že jsme se narodili právě v té části světa, kde je demokratická a kapitalistická tradice zakořeněna již několik století, neboť každé jiné části světa se lidé mají ve všech aspektech svého života podstatně hůře, než my.

4 0
možnosti

S tím počítání staletí tradic kapitalismu v Čechách byste měl být opatrnější.

Odečtete li éru socialismu, tak se horko těžko dostanete na stovku a ne několik staletí !

;-D

0 0
možnosti
Foto

Pane Dvořáku, můžete za zpackanou kuponovou privatizaci, která nás obrala o stovky miliard Vy nebo váš otec? Připadá vám to hloupé? Tak se podívejte, co jste napsal sám. Socialismus byl režim postavený na idejích utržených od reality a korunu tomu nasadila podřízenost Kremlu. Po roce 1948 naši komunističtí lídři pochopili, že jejich sen o česky pojatém socialismu nám soudruzi z Moskvy nedovolí a zakrátko přišli na to, že pokud nebudou poslouchat, tak půjdou na špalek. Co se děje dnes? Pokud se chce lídr udržet u moci, musí být podobně loajální, jen na druhou stranu. Metody na odstranění se najdou. Nečas zalaškoval s Moskvou o dostavbě Dukovan a hned po příjezdu se na něj vybalila aféra s metresou. Kolik podobných nástrojů je po šublíkách schovaných na další neposlušné? K tomu pravděpodobně posloužily štěnice rozestrkané po kancelářích a bytech evropských státníků, u Merkelové nejvíc přetřásané? Proč hned po odhalení Merkelová otočila a ze stoupenkyně Putina se stala jeho nepřítelem? Vysoká politika je bahno, skrz které není vidět ani centimetr pod povrch, natož ke dnu.

1 8
možnosti
Foto

Za zpackanou kuponovku může s. Václav Klaus, vycvičený dvojitým agentem Karlem Köcherem v Prognostickém ústavu.

Vlivem třech vln emigrací (před Adolfem a před komančem) jsme přišli o elitu. která nám dodnes chybí.

A co jsem napsal podle Vás špatně?

2 0
možnosti

Je fakt, že demokracie je přece jen o něco lepší systém než diktatury. Aspoň podle mě. Kdybych si měl vybrat, zda KLDR, Čína nebo USA, bral bych to poslední...Kapitalismus, jak ho sleduju 30 let, záleží na tom, jak se nastaví. A nastavuje ho všude pár lidí - jakási politicko-ekonomická "elita", nikoliv dav, který stejně ekonomii nerozumí. Se zájmem jsem sledoval, zda budou konečně zrušeny za Babiše anonymní akcie a "daňové ráje".. jak to hlásal před volbami. Pak to tiše usnulo..... Stejně tak stále zmiňovaný "odtok" dividend asi ve výši 200-300 miliard Kč ročně směr zahraničí z bank aj, Taky to tiše usnulo. Nikdo s tím nic nenadělá - tak to prostě je, protože není zájem to měnit. Nikdo ani o tom v médiích nemluví - zajímavé. Zato se dozvíme, že Brzobohatý zahýbal Kuchařové a jiné důležité informace... Indie je fakt zajímavá země jakož i Afrika - dodnes tam někde lidé chodí bosi. Nikoli asi jako náš slavný herec Dušek, z ezoterických důvodů, ale nemají na boty. A Američani - zajímavá země plná paradoxů: spousta bezdomovců může stanovat třeba na chodníku (Kalifornie), jak jsem se dozvěděl, nebo v parku, pokud to nevadí majiteli, a současně nás udivují svými skvělými zbraněmi, které se neustále modernizují. Ale zase nechodí bosi.

1 0
možnosti
Foto

Proč státy neřeší odtoky peněz do daňových rájů? U nás jde jen o pár stovek miliard. V USA tohle téma nadhodil Obama v roce 2008, jako možné řešení krize a víckrát to nezmínil. Bude to tím, že i lídr velmoci musí stát v Habtacht, před těmi, kteří Zemi skutečně vládnou.

0 4
možnosti
Foto

Samozřejmě, ty země, kde kapitalismus funguje lépe, neprodělaly 40 let budováni socialismu a nemají tam tolik kousků, jako je s. autor. Rv

6 0
možnosti
Foto

Ještě štěstí, že v naší demokracii je takových komunistů jako Vy méně než jinde.

8 0
možnosti

J58a64n 28M31a68r31e20k

13. 5. 2022 1:38

Jistě, ale řvou jak paviáni!!

4 0
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik