Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Chudáci západní Němci. Nemohli se kvůli ranní návštěvě kostela ani vyspat. Stejně jako jedna vlaštovka jaro nedělá, tak jedna německá vesnice, kde to (možná) s tím kostelem brali tak vážně, nic nevypovídá o svobodě občanů v tehdejším západním Německu. Ale autorovi se to pochopitelně hodí do krámu, tak to tady s gustem napíše.:-/

0 0
možnosti
JK

„Za starejch časů stromy měly delší stín,“ zpívá Michal Kraus. Tak v tomhle duchu je celý příspěvek. Milosrdný čas obrousí hrany a vypíchne jen to hřejivé z minulosti. Bohužel komunisti perzekuovali, zatýkali, mučili, vraždili a odesílali na Sibiř. Za přispění udavačů, spolupracovníků StB, jakým byl i náš premiér, který má tak krev na svých rukou společně s desítkami StBáků usazených a hřejivých postech v jeho firmách.

Nelze nasadit klapky a jen proto, že někdo srabácky sklopil uši, byl zticha, držel hubu a krok a tak nebyl režimem přímo otravován. Je nutné si to přiznat, přiznat, že jsem vyhodnotil jako prospěšné pro mě i moji rodinu spolupracovat s režimem, ale rozhodně zamítnout jakýkoliv náznak podobných praktik dnes. Krvavý režim skončil a nesmí se vrátit.

2 0
možnosti
Foto

Ano, je nutné si otevřeně přiznat, že někdo nebyl režimem přímo otravován.

0 1
možnosti
Foto

K diskuzi. Autor toliko říká to, že jenom díky tomu, že jsme si žili dobře, tak si dnes můžeme žít ještě lépe. Například díky tomu, že byly postaveny králíkárny, tak mohly být pak zatepleny a barevně omítnuty.

kdo dnes říká, že bylo hůře a hůře, tak vypovídá, že to s tím dnešním blahobytem je to nějak vachrlaté, a proto tak vyzvihuje, jak bylo špatně.

0 1
možnosti
JK

Hlavně kuli podobným Řezníkům si musíme neustále připomínat jak hrůzný a krvavý byl komunistický režim. Nic takového jako "dobře" nebylo, omezený život ve všech oblastech a zvrácená morálka, kdo si stěžoval byl krutě potrestán i s celou rodinou do několika kolen.

3 0
možnosti
JM

J40a12n 34M21a80r26e93k

2. 12. 2020 21:22

Pane Komárek, když tak vychvalujete ten bolševický režim, doporučuji si přečíst vzpomínky vaší jmenovkyně Boženy Komárkové, ta má na ten režim jiný náhled. Výslechy na Stb a jiná bolševická buzerace. Mluvíte o tom jak lidé krásně bydleli. Ano někdy až tři generace v jednom bytě čtvré kategorie.. Já s manželkou jsme stavěli "svépomocí" Na stavbě kromě celých dvou dovolených jsme denně po po práci strávil na stavbě až 6 hodin a celé weekendy. Na mašiny jsme neměli, tak jsme dřeli jako soumaři, vše se dělo ručně. A potom se ještě splácelo 560 Kčs měsíčně, kdy normální činže dělala kolem 250. Z jednoho platu a s třemi dětmi to bylo na umření. To jsme si žili!!

A to střílení do dělníku? Moji rodiče to dobře pamatovali...byla stávka a demonstrace...to uznávám. Ale pak, když dělníci začali házet kamení na policajty aněkolik jich vážně zranili, bránili se. Prezident Masaryk, který v tom vůbec nehrál roli si zavolal jednu vdovu po zastřeleném dělníkovi a slíbil jí doživotně plat jaký mněl ten policajt. Ona to s vděčností přijala, ale KSČ jí vynadala a přemluvila jí, aby to odmítla, že jí budou platit oni. Dali jí jednorázově pár stovek a šlus. Víc nic. Tak si to pane soudruhu Komárku nejdřív nastudujte a pak plácejte svoje komunistické nesmysly.

Nezaměstnanost v třicátých letech byla zaviněna depresí, světovou, s tím neměla první republika co do činění.

Čest práci!!!!

10 1
možnosti
Foto

Myslím, že takto ponuře může být vnímán i dnešek. Na co tak asi bude vzpomínat dítě, jehož rodiče trpí pod exekucemi v nevytopeném bytě.

A právě jsem narazil na případ, kdy si dotyčný postavil za socialismu relativně hezký domek. Součástí je garáž, ovšem k ní přestal existovat vjezd, protož přístup k ní a k celému domku se stal soukromým vlastnictvím. A tím také se stal neopravitelný, protože přístup k domu je toliko možný doslova po úzké stezce.

1 0
možnosti
OD

Pane Komárek, já Vás chápu a lituju. Cele život jste vsadil na budování socialismu, ten pak zkrachoval, a teď máte pocit, že Vám druzí berou Vás smysl života.

Němci tomu říkají das Ossistrauma.

Vy jste se celičkej život snažil a dnes Vám a to všichni kašlou.

Nojo, nikdo neřekl, že život je fér...

Ti, co za Vašeho režimu ryli hubou v zemi, to vidí jinak.

Každej chvilku tahá pilku.

Hlavně, že kvůli tomu po sobě nestřílíme, ne?

9 1
možnosti
JL

Ano, historii každý prožívá podle svého - podle svého já, způsobu vnímání, vlastních prožitků, výchovy, inteligence ad. Je fajn, že si o tom můžeme svobodně psát a přinejhorším nám vynadají nebo redaktor zablokuje přístup...Jinak nic zatím nehrozí. Už jsem tady psal, že jsem měl příbuzné, kteří prožívali socialismus docela spokojeně, protože je politika nezajímala...žil tady ale také filosof Jan Patočka, který studoval ve Francii a v Německu za 1.republiky - ten měl pocit, že je potřeba se ozvat a prosazovat politicky, nenásilně svobodnější pojetí života i pod vládou KSČ a SSSR na věčné časy. Stal se tedy mluvčím Charty 77, která toho moc nechtěla, jen upozornila, že ČSSR podepsala chartu lidských práv. Charta nebyl žádný protistátní dokument. Filosof Patočka musel k přátelském u výslechu na StB a asi po 10 hodinách přišel infarkt a smrt. Byl o 2 roky mladší než já, když si ho vzala zubatá. Jak říkám, každý to prožíval po svém - traktorista na vesnici, farář, co nesměl kázat, topič, co ho štvalo, že 21.srpna sem vjely spřátelené tanky a miliony dalších, který do různé míry režim vadil či nevadil. Většina mlčela, mlčelo asi tak 99,9% občanstva a 99,9% volilo KSČ a spol.

2 0
možnosti
Foto

Proč tu Chartu museli nejdříve poslat na Západ ještě než ji předali adresátovi. Tím z toho udělali nepřátelský akt vůči režimu ještě dříve než mohl jakkoliv reagovat. A něco začít spravovat.

0 0
možnosti
JL

Autor ma samozrejme pravo vyjadrit sve nazory a srovnavat pomery za socializmu s temi z prvni republiky. Nemusi k tomu, ale pouzivat demagogie, sproste demagogie. Prvni republiku popisuje tak jako by mela primo v programu mizerii hospodarske krize a vysoke nezamestnanosti a pritom strileni do hlladovych nezamestnanych delniku. Nezminuje se vubec o konjukture dvacatych let, zivotni urovni stejne s vyspelymi staty a pro miru nezamestnanosti pouzil cislo z jejiho vrcholu r. 1933.

Ano pane autore, lide tehdy trpeli nezamstnanosti, nekteri i podvyzivou. Dovolte mi take jedno srovnani, se zemi ktera mela odstranit (pro vzdy) bidu, hlad a nezamestnanost, jiste vite, ze minim raj pracujicich SSSR. Mel byste taky vedet, ze tam nebyla jen podvyziva, tam byly i hladomory, kde hlad lidi dohnal i ke kanibalizmu. A vsichni ti hladem zemreli meli stalou praci, bezplatnou lekarskou peci atd. I takto muzem srovnavat pane autore!

10 0
možnosti
Foto

Tak první republika začala velmi zle, střílením do pokojně demonstrujících českých Němců.

pozn. Sovětské poměry nechte Rusům, Ukrajincům atd. V každém případě ztráty na předpokládaném růstu obyvatelstva byl překvapivě nižší než ty německé.

0 1
možnosti
SL

Buď je to ukrutně blbé nebo jsem nepochopil ten vtip...

9 2
možnosti
Foto

To prvé bude asi pravděpodobnější. :-)

6 1
možnosti
MK

Každý psát sám za sebe? Žádný problém.

Za bolševika jsem byl psanec. Bez šance na lepší pracovní místo, bez nemovitosti a takřka bez prostředků.

Dnes vlastní rodinný domek, nějaké to auto (na venkově se neobejdete bez auta pro každého člena rodiny), vlastní pílí udržované dobré zdraví a práce, která mě opravdu baví. Ani do důchodu se mi nechce odejít.

Fakt nevím, co vás na tom komunismu tak fascinuje.

7 0
možnosti
Foto

Dnes už nemůže to, co za "socíku''. Jakou měl pozici, nevím. Asi pěknou.

5 0
možnosti
Foto

Evangelický kostel tam každý den v 6 ráno spouštěl na 5 minut motoricky poháněné zvony – to aby vyjevil, že bůh je přítomen. To byl takový randál, že to muselo probudit každého. Ty lidi tam jsem litoval, ti neměli možnost si ani o víkendu přispat.

Zdroj: https://josefkomarek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=761829

Je vidět, že jste asi nikdy nepobýval na Moravě.

4 0
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,11
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik