Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Konference v San Remu v roce 1920, svěřila mandát nad částí bývalé Otomanské říše Palestinou Velké Británii. Toto území zabíralo 118 000 km/2. Na tomto území vznikly dva státy Zajordánsko, později Jordánsko.Stát Izrael má z původní Britského mandátního území 18,8% – 81,2% mají Arabové. Více než 75% území přidělená OSN Židům, tvořila poušť o kterou neměli Arabové zájem pak území, které si koupili a zúrodnili.

.

5 0
možnosti
Foto

Pane autore, nejsem si jistý, jestli jsem váš text pochopil správně, je totiž značně zmatený ale namísto rozsáhlé studie napíši jen jeden krátký odstavec, protože odpůrci Izraele omylem či záměrně opomíjejí jeden podstatný fakt :

Izrael netvoří celé území bývalé Palestiny. Proto jsou hodně zavádějící časté výtky o tom, že Židé ukradli palestincům jakékoliv území. Ono to je nesmysl už ve své podstatě, protože technicky vzato, jsou palestinci i Židé, kteří na tomto území žili.

Kromě toho, váš poněkud archaický jazyk, kdy používáte termíny jako mohamedáni, dělá z celého textu spíše parodii.

10 0
možnosti
Foto

Musíte ale připustit, že dnešní faktické hranice Státu Izrael se poněkud liší od jejich vymezení tak jak jsou uvedeny v mapách, které jsou součástí Plánu OSN z r. 1947. Jakým zázrakem se tak stalo, když by nebyl porušen princip nepřípustnosti získání území silou.

0 2
možnosti
Foto

p Žid Theodor Herzl narozený v Maďarsku, žijící ve Vídni, který došel k závěru, že antisemitismus je zlo, které nelze vymýtit a aby židé mohli žít jako svobodní lidé, musí se spojit a vytvořit národ v zemi, ze které Židé vzešli a to v Palestině. Na základě této ideji se sešel v Bazileji v roce 1897 židovský kongres složený z významných židovských osobností a založil hnutí, které si dalo název sionismus. Jeho hlavní cílem bylo vytvořit pro Židy domovinu v Palestině. Do Palestiny začínají přicházet Židé, zejména z Ruska. Přicházejí v několika vlnách od roku 1881 do současné doby. V roce 1900 jejich počet dosahuje čísla 50 000. V Palestině v té době působí židovští nákupčí, kteří z peněz Sionistické organizace (do které přispívali filantropové, např. Rothschild či baron Hirsche), nakupují půdu od bohatých muslimů, kterým hebrejské zlato přišlo vhod a nákupčím prodávají bezcennou, neúrodnou půdu, zejména bažiny plné krys a štírů. Židé brzo dochází k závěru, že není v silách jednotlivce tuto půdu zúrodnit a zakládají kibuce (družstva), kde přidělená půda patří skupině lidí. Protože každá ruka při zúrodňování bažin je třeba, v kibucu se vytváří mateřské školky, které se starají o malé děti, aby ženy mohly pracovat při zúrodňování země. Židům se nezměrným úsilím daří bažiny odvodnit, zúrodnit, tak, že přináší užitek. Vznikají zde obydlené osady. V Palestině je v roce 1909 vybudované první židovské město Tel Aviv. (Pahorek jara) .

5 0
možnosti
Foto

Nikoliv od muslimů, ale od okupantů Turků.

0 1
možnosti
Foto

V širším významu může být Levanta název pro všechny středomořské oblasti na východ od Itálie, především pak pobřežní oblasti. V užším smyslu je Levanta výrazem pro oblasti dnešních států Izrael, Palestinská autonomie, Libanon, Jordánska a Sýrie. V dobách, kdy se obchod mezi západní Evropou nazýval levantský, označovala se za Levantu i pobřežní města Egypta, Řecka a Anatolie. Tak o jaké Levantě mluvíte. Jinak Palestinu Židé nikdy zcela neopustili a v Jeruzalémě s křesťany tvořili většinu V Palestině žili Židé 3 000 let.

2 0
možnosti
FL

"Až po vytlačení Turků po 1. Velké válce se tam ve velmi malém množství začali Židé tlačit." - Židé začali území osidlovat už od poloviny 19. stol.

"Židé ... rozpoutali v letech 46 až 48 občanskou válku... statisíce Arabů uprchlo do vedlejších zemí, a Židé pak vyhazovali dynamitem arabské vesnice do vzduchu, dům za domem, atd." - Tu válku rozpoutali Arabové den po vyhlášení státu Izrael. Většina Arabů dobrovolně odešla na výzvu sousedních arabských zemí, aby nepřišli k úhoně až budou Židy masakrovat, s tím, že se pak vrátí jako vítězové. S tím vyhazováním vesnic máte zřejmě na mysli jeden incident, od kterého se Izrael distancoval.

"I u nás lze dohledat, že z Arabů žijících na území Izraele nadělali Židé občany IV. kategorie" - Izraelští Arabové jsou rovnoprávnými občany, mají politické zastoupení v parlamentu a mimochodem i mezi soudci soudícími Netanyauha. Měl jste zřejmě na mysli Palestince na "okupovaných" územích, kteří nejsou občany Izraele

2 4
možnosti
Foto

ad : Luft

Je to nesourodé, ale si jsem měl vám dát plus.

0 0
možnosti
Foto

Text působí poněkud nesourodě:

1) odsunuti nebyli jenom henleinovci, ale prakticvky všichni Němci,

2) To, že Haendel nezmiňuje v oratoriu mesiáš Araby, je vceku pochopitelné. Nikdy na blízkém Východě nebyl a čerpal jen z křesťanských a starozákonních textů atd..

3) Obecně vzato axistence každého etnika budí na určitém území rozruch a to z pohledu jiného etnika, které bylo z takového území vypuzeno. Keltům se jistě nemůže líbit, že na jejich území žili nejprve po několi století Germáni, a pak se tam nasáčkovali dokocne Slované!

5 0
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik