Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Hmotnost atmosféry je udávána na 5,157 x 10¹⁸ (https://edu.techmania.cz/cs/veda-v-pozadi/603) - tisícinásobek toho co uvádíte. Hrozící znečištění je tedy tisíckrát nižší, než se nám snažíte namluvit.

1 0
možnosti

Má to dobře ale v tunach to jsou ty tři řády. Blbě má emise, Ty skoro ztrojnasobil

0 0
možnosti
JL

Článek působí klidně a fundovaně, jen se mi nezdá, že "Greta udělala průlom" a taky formulace "zničíme civilitaci" se mi moc nelíbí - jsem v ní totiž zahrnutý i já a já nic neničím. Pokud někdo něco ničí a měl by před tím varovat, jsou to prvořadě vědci a dále politici, pak velké znečišťující firmy, ale ty nic zachraňovat nebudou, zajímá je zisk a musí se řídit předpisy a zákony a ty nastavují politici podle toho, co jim sdělují vědci. Odhaduju, že tak 99,9% lidí se jen veze a zírá...8-o

1 0
možnosti
Foto

Kapitalismus vyrábí jenom to, co žádá zákazník, tedy trh. Jenom komunisté vyráběli to, co stanovil plán a tedy se vyrábělo na sklad. Na konci roku se sklady vyprázdnily a vyvezlo se to na skládku a jelo se znova. To, co zákazník požadoval a chtěl nebylo. Plán s tím nepočítal .

0 0
možnosti
Foto

Ale chytrý kapitalista vymyslí něco nového a zkusí to nabídnout. Nebýt toho, stále bychom ještě vyráběli trakaře s dřevěným kolem. Pokud bychom nezůstali u smyku z větví.

0 0
možnosti
Foto

Já jsem klimatickou změnu pozoroval tak od 60 let do 90 let. To bylo období, kdy v mém městě a kraji jsme viděli jenom šedou oblohu bez slunce anebo žlutou mlhu. Lidi umírali na rakovinu a respirační nemoci. Z Krušných hor zůstaly pahýly stromů. Řeky měly fialovou barvu a byly bez života. Doma jsme na balkoně zametaly lopatku popela, každý den. Rodily se děti s vývojovými vadami, jako je rozštěp páteře. Utéct nebylo možné. Bylo dáno nařízení, že se nesmí zaměstnávat lidi z tohoto kraje. Nástupem kapitalismu došlo k radikální změně. Nebyl problém odsířit elektrárnu, vybudovat čističky odpadních vod. Odsířit další továrny v okolí . Krušné hory jsou opět zelené rostou tm houby a v řekách je život. Odpadní teplo z elektrárny se využívá k vytápění měst v okolí a tím se odstavily lokální výtopny. Rozšířila se trolejbusová linka, používají se autobusy MHD, které splňují ty nepřísnější předpisy. Stačilo kapitalismu pár let. Komunismus nám dal 2000 Kč na pohřeb a ne ještě každému. Manželka je nedostala, protože si dovolila mít dvě děti. Doba na mateřské se nepočítala.

0 0
možnosti
Foto

Nečitelná směsice názorů evidentně adoranta socialismu a komunismu zasluhující max. tak útrpný úsměv a odhození na smetiště.

3 0
možnosti
TD

Kapitalismus bez trvalého růstu dluhů určitě existovat může, ale máme demokracii. Proto se politici nevyhnutelně postarají, aby systém byl nastaven tak, aby masy měly práci, hypotéky a vůbec růst životní úrovně. Když se někdo nepostará, tak je lidmi proklet a jde od válu. Všichni mluví o uskromění a snížení výdajů, ale kdyby to nedej bože někoho napadlo realizovat, tak je z něj politická mrtvola.

Minimalizace čehokoli je proti lidké (i zvířecí) přirozenosti. Růst není vynález lidí, stejně se chovají i zvířata, rostliny nebo bakterie. Záleží jen na tom, kdy růst narazí na omezující podmínky ekosystému. Mimochodem, všiml jste si, že už se o přelidnění tolik nemluví? Prakticky celý svět už totiž přestal růst nebo co nevidět přestane. Jediná výjimka je Afrika.

Je jasné, že Němci ani EU nepřemluví Čínu nebo Indii, aby se vzdali blahobytu ve jménu ochrany klimatu. Jediná šance je jít příkladem a vyvinout a dotáhnout technologie OZE tak, aby byly výhodné nejen ekologicky, ale i ekonomicky. Na to totiž slyší každý. A nakročeno je k tomu pěkně - růst OZE energetiky v Číně je impozantní. Ale viz nějakého globálního přechodu k bezuhlíkové ekonomice během deseti, dvaceti let - to je iluze. Tyhle procesy mají pomalý náběh a dlouhou setrvačnost. Takže auta se spalovacími motory tu ještě pár dekád budou, stejně jako fosilní elektrárny (min. ty plynové určitě).

Ad pohroma se rýsuje - jistě. Za minulých 100 let snad nebylo jediné desetiletí, aby se nějaká pohroma alespoň nerýsovala. Vlci vyjí a karavana jede dál. A Gréta žádného průlomu nedosáhla a ani nedosáhne.

3 0
možnosti
JL

To mě překvapujete tím tvrzením, že populace lidí přestává růst, protože, když si nahodíte google population growth, uvidíte hned, jak se to vyvíjí: 2012 - 7 miliard, 2024 - 8 miliard, 2048 - 9 miliard.... Zdá se vám, že se to zastavuje? Mně ne.

https://www.google.com/search?q=global+population+growth&sxsrf=ACYBGNT-bZJUcGTZk9UP81hDBlb260sZwg:1569856105726&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=DHr7MiPhl-1CRM%253A%252CIhFQCKVy7G06BM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRdLrK_ESCAN9RXm1WfhkB94s6ExA&sa=X&ved=2ahUKEwiL1J7c6fjkAhXCaFAKHbl3BTQQ9QEwAHoECAIQAw&biw=1282&bih=847#imgrc=3dd4r3uiO1rkgM:&vet=1

1 0
možnosti
TD

Musel jsem si najít, že PS = Pferdestärke je koňská síla. Běžně se užívá spíš anglícká podoba HP nebo metrický kW. Aut se 450 koňmi jezdí naprostý zlomeček, ale chápu, že mnohem větší uspokojení přináší rozhořčování se nad bohatým zlým podnikatelem v drahém autě, než nad důchodcem ve vylítané Fabii.

Nicméně, fenomén růstu výkonu je vidět všude. Je to důsledek zlepšování účinnosti - buď můžete za stejné peníze pořídit úspornější výrobek se stejným výkonem a nebo výkonnější se stejnou spotřebou. Když se podíváte na vývoj hmotnosti prodávaných automobilů, tak je jasné, že lidé si raději koupí větší auto, než aby ročně ušetřili pár tisíc za palivo.

Totéž u televizí, počítačů apod. Teprve po nějakém čase se potřeba výkonu nasytí, a potom teprve začnou inovace vést k úsporám. Vemte si televize - ty průměrné mají pořád spotřebu +- 100 W, akorát úhlopříčka se zvětšila z nějakých 22 na 50 ". Je celkem slušná šance, že málo kdo bude mít zájem koupit televizi s úhlopříčkou nad 65 ", kvůli velikosti místnosti. Takže se myslím můžeme co nevidět dočkat začátku poklesu spotřeby elektřiny pro sledování televize - po cca 20 letech vývoje LCD technologie.

U osobních počítačů už jsme tam dospěli - další růst výkonu zajímá jen hráče her a pár profesionálů, takže průměrná spotřeba i cena klesá, životní cyklus se prodlužuje, a tím pádem i počet prodaných počítačů rok od roku klesá.

2 0
možnosti
Foto

Tak tak. Navíc lze u drobné elektroniky pozorovat snahu o "energy harvesting" - což je lapání okolní energie. Začátkem devadesátých se uvádělo, že na stejný výrobek se spotřebuje v Německu třikrát méně energie, než u nás. V podniku jsme měli malou stolní stojanovou vrtačku (bulharského původu), která měla kryt řemene z litinového odlitku se sílou stěny přes 5 mm, který sám byl těžší, než celá vrtačka.

Další "fenomén" začátku 3. tisíciletí je robotika. Spousta výrobků dnes vzniká bez dotyku lidské ruky. A tím pádem lze výrobek velmi snadno a rychle obměňovat jen úpravou řídícího programu. Takže lze čekávat, že část hromadné výroby se změní na zakázkovou. Jedna kanadská firma na spojovací díly má v sortimentu jeden milion typů. Ale nevyrábí je stále, jen podle potřeby zákazníka nastaví stroje a vyrobí požadovanou součást v daném množství. A má 5 zaměstnanců.

Koncem devadesátých jsme u Siemensů viděli automatickou linky na výrobu klávesnic. Ani živáčka tam nebylo.

A tady vzniká problém: co budou dělat ostatní lidé?

0 0
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik