Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak jsme se dozvěděli, že za totáče skoro všichni měli chaty a párků vám bylo v obchodech panečku tolik, že před nimi museli odborníci museli varovat. A ta dnešní mládež, ta jak se oblíká, darmo mluvit.:-P

4 0
možnosti
JV

I když jsem žila ve stejném státě jako autor, mám na tu dobu trochu jiné vzpomínky. Pravda, v hadrech jsme nechodili, hladem jsme netrpěli, cestovali jsme, většinou se stanem a báglem, jen po naší republice, vyjma dvou čtrnáctidenních pobytů u Balatonu, ale byli jsme mladí a zdraví, tak nám toho moc zase nescházelo. Jo, museli jsme šetřit, bydleli jsme v podnájmu a když se narodily děti, bylo to dost finančně napjaté, zvláště když jsme si už museli pořídit vlastní bydlení - v podnájmu nás s dětmi nechtěli. Za novomanželskou půjčku - tehdy 30 tisíc - a půjčku od příbuzných cca ve stejné výši, jsme si koupili tzv. nouzový domek - bez zavedené vody a bez příslušenství, kadibudka na zahradě, ale elektrika byla - postupně jsme ho vylepšili a bydleli v něm osm let, než začalo město bourat a přidělili nám náhradní byt v paneláku. Jo, jo, byli jsme mladí a lidi kolem nás na tom byli s majetkem a příjmy podobně, tak jsme žili opravdu celkem spokojeně; některé čtvrtky jsme si vystáli frontu na zajímavou knížku, jindy zase na maso, celý měsíc se sháněl toaletní papír a menstruační vložky, občas byl problém koupit zubní pastu nebo prášek na praní, prostě každou chvíli něco na trhu nebylo, ale na to jsme byli zvyklí; výběr moc nebyl, tak se kupovalo to, co se zrovna nabízelo. stavební materiál, když člověk neměl pvolení na stavbu rodinného domku, se kupoval pod rukou, s patřičným "všimným", stejně tak nábytek, pračky, ledničky, jízdní kola a mnoho jiných, dnes trh zahlcujících věcí. Přežili jsme a vychovali tři děti. Změnu režimu tzv. plyšákem jsme radostně přijali a dnes se nestačím divit, kteří lidé jsou stále u moci, kteří z nich, tehdy zarytě pokrokoví členové SSM, se drží ve vrcholné politice a troufale obviňují ostatní z nedemokratičnosti. Jo, paměť je sviňa!

6 0
možnosti
OK

O47t20a 43K40i48n64c

24. 10. 2018 0:31

A potom přišla tzv. přestavba. A vznikaly rýmovačky stylu: "Miloši Jakeši, nemáš fleka na pleši, bez tohoto znamení se u nás nic nezmění" , nebo "Přestavba má zádrhel, není papír na prdel". Skutečně doba, ve které se autorovi tohoto blogu žilo krásně. Doufám, že se nic takového už nikdy nevrátí.

4 0
možnosti
Foto

Dnes už nemusíte říkat, že se žilo báječně, to jste musel tenkrát, protože jinak byste nikam nevyjel, možná by Vám i ten titul sebrali, jako to udělali mému příbuznému.

Vlastně to sám i popisujete, měli jste jen to, co jste si dokázali vypěstovat nebo vyrobit. A za západem jste pokulhávali na obě nohy.

7 0
možnosti
JH

Myslel jsem, že na konci bude apríl, ale nebyl.

8 0
možnosti
MM

Takový je život. Autor většinu života prožil spokojen, téměř v ráji a nyní je už všechno špatně.

Já jsem také stařec a většinu života jsem prožil v zadrátovaném státu, bez možnosti vyslovit bez trestu svůj názor, v zemi, kde se lámaly charaktery, devastovalo hospodářství a ničily lidské osudy.

Teď jsem, až výjimky, spokojený.

17 0
možnosti
KT

No ano, vypadá to, že jsme žili každý jinde. My jsme ekonomicky nijak nestrádali, měli jsme i banány a toaletní papír, a přesto, připadala jsem si jako zvíře v kleci, ještě dnes z toho dostávám alergické pupínky, když si vzpomenu. Děsná doba.

5 0
možnosti
Foto

když tak pročítám diskuzi a narážím na příspěvky pana Řezníka, vybavuje se mi sousedův ratlík, který také furt na někoho doráží, i když si jej nikdo nevšímá.

5 0
možnosti
Foto

Mně by jenom zajímalo, čím se liší, to co uvádí autor tohoto blogu, od toho, co nám bylo servírováno v seriálu Vyprávěj.

V bleděmodrém totéž.

1 0
možnosti
MS

Ani jsem to nedočetl a raději rychle mizím z tohoto prostoru. On už Werich říkal: Kde blb, tam nebezpečno. :-P

7 3
možnosti
KT

Pozor!!! Za tento citát mě už 3x smazali. Jinak souhlasím.R^

1 0
možnosti
Foto

Já to fakt nezvládl, nedočetl jsem do konce, to prostě nešlo. To je tak šílená směs nemudrosti a překrucování, že na to opravdu nemám nervy ani žaludek. A kdyby toho byly dva tři odstavce, klidně bych je i komentoval, ale tuhle snůšku blbosti, vyvracet každý nesmysl, na to fakt nemám.

17 0
možnosti
Foto

Ani já to celé nepřečetl. Směs nostalgie a růžové brýle minulosti u autora, tolik struč. ,,resumé";-)

5 0
možnosti
Foto

Každý si mohl postavit rodinný domek a nepotřeboval k tomu moc vlastních peněz. Mladým lidem se poskytla nevratná a k tomu i bezúročná půjčka a dům se dal pořídit svépomocí za nějakých 200 tisíc. Ta doba měla chyby a za tu nejnepříjemnější pokládám absenci všech svobod. Byli jsme tu zavření jak králíci v králíkárně udržovaní při životě záchovnými dávkami. Neříkali jsme na veřejnosti co si myslíme, ale co se smělo. Volby byly fraškou, vyhrát je musela KSČ a vyhrávala je 99,9 %. Navzdory VTR - !vědeckotechnická revoluce) jsme krutě zaostávali za Západem. Lidé byli ze socialismu postupně čím dál víc otráveni, dnešní stav blbé nálady je proti tomu selanka.

1 2
možnosti
Foto

S tím, že každý mohl, lze více než polemizovat. Nic nebylo ani tehdy zadarmo:-/

Pobídky byly i kvůli ,,bejbybůmu", neb i tehdy ,,nebyli lidé". Na práci!;-) Jinak ano, bylo to taková cela, zdánlivě až sametová. Byla, než přes samet se překulila;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik