Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Zatímco vy jste si v padesátých letech zpíval "Vpřed směle soudruzi spějme", páskové si zpívali "Pod hvězdami pod pruhy budem válet figury, ebá bibá.." :-P

3 2
možnosti
JL

Pro vas, pisateli clanku. Navsteva "tretiho" muze USA byla vice mene pracovni. Urcite lepsi, nez navsteva "potentata" z SSSR v dobach minulych s libanim a prujezdem prazskych ulic lemovany detmi ze skol. Tento amerikan ukazal aspon inteligenci v rozpoznani, kdo je hoden byt navstiven a kdo ne. Toho si cenim nejvice.

9 2
možnosti
Foto

Ano, byla ,,více méně pracovní". To, co ,,zplodil" autor, je pak skoro škoda komentovat. Jinak, kdyby šlo o návštěvu oficiální, byl by jistě přijat se všemi poctami již na letišti, a pak by jel i na hrad;-) Jeho ,,návštěva" byla jen předehrou k tomu, co pak bude rozhodnutím politickým. Tak bylo postupováno i v Polsku, a i ,,završeno" D.T. a dohodnutými kontrakty, a to nejen v oblasti vojenské. Polsko má ovšem pro USA podstatně větší strategic. význam, než ČR. Jeden z kontraktů byl potvrzen i dnes, a to za cca jednu miliardu(nákup Patriotů)R^ U nás se jedná např. o vrtulnících pro armádu, ale i o ,,jiné záležitost" strategic. významu, a to též oboustranněR^ To, že mnozí mnohé nechápou, či nechtějí pochopit, to je věc jiná;-)

1 0
možnosti
VV

K clanku jsem se uz vyjadril, ale ta diskuse mi pripomina jednu scenu z prodane nevesty.

1 0
možnosti
Foto

Tak. Inu proč bychom se netěšili, když nám pánbů zdraví dal;-)

1 0
možnosti
JL

Take si pamatuji. Neco z dopisu paska paskovi:

.......Zmetril jsem tu skebli jak stini rohak Lucerny, tak k ni napigluji a zacnu natirat. "Kdo te se prsk, krasotinko"? Ona na to:"Vole, vole, cekam tu na kabra a racek ma zpozdeni". Kdyz v tom se prihnal jeji popruh. Mel madary, strafo pono, manesmanky, Sako do flasky, limec do pul michy, havla nizko a emana v pozoru. .......!!!

No jo. To bylo mladi. Zpivali jsme: "Bal brouku" a "Ruty suty Arizona Texas" a poslouchali Karla Vlacha a Alanovi sestry. "Na zapad je cesta dlouha" a "Nebesti jezdci" s Rudolfem Cortezem.

3 0
možnosti
Foto

Klasika. "Anča, poď se svíjet, lízaj mosaz."

Ale ani dnešní doba nepostrádá zajímavé věty:

"Pojedem krtkem na slintáč". (Pojedeme metrem na náměstí I.P. Pavlova, pro nepražáky).

R^

3 0
možnosti
JL

Celé to nonkonformní hnutí a vymezení se proti totalitě, začaly již za protektorátu tzv.

potápky. Potápka byl příslušník nekonformní tzv. swingové mládeže, která se v době druhé světové války hlásila k americké kultuře a ke svobodnému životnímu stylu. Tím se vymykala propagované národně socialistické výchově. Výstřední tanečníci swingu se v Protektorátu Čechy a Morava nazývali „potápky“ či „gejblíci“, jejich ženské protějšky „bedly“ nebo „kristýnky“. V době druhé světové války se v Protektorátu utvářela – a to především v Praze – jedna z prvních českých subkultur. Zatímco francouzští swingaři se nazývali „zazous“, hamburským vyznavačům swingu se říkalo „Swings“ a vídeňským „Schlurfs“, pro pražské stoupence této americké hudby se vžil český název „potápky“, odvozený pravděpodobně od jedné taneční figury.[1][2] Potápky a pozdější páskové byli jednou ze skupin revoltující mládeže.[3] Jejich oblečení a mluva byly vzdorem mladé generace. V období politických diktatur se svým příklonem k britské, potažmo americké kultuře vymezovali k nacistické protektorátní správě a posléze vůči komunistické moci.

7 0
možnosti
VH

Jen hodně velký hlupák neví, že se vlajka při návštěvě třetího nejvyššího představitele státu před budovou navštíveného (navštívených) samozřejmě vyvěšuje. Burani se, arci, diví.

Ten amerikánec (nějak jste zapomněl, správný výraz: agent amerických imperialistů; případně mírnější Strýček Sam) v parlamentu pronesl svůj názor - to se nesmí? (Já vím, nesmí. Zejména ne americký. Tak to učili na VUMLu)

15 0
možnosti
VH

Myslíte, že jsme byli téměř celá třída pásků (a mnoha páskyň)? Neb "Pod hvězdami, pod pruhy, směj se válet figury, hej bá bribá" byla hymna skoro všech. Později další sloka "Pod prapory eseseser figury se trsat nesměj, her bá bribá..."

4 0
možnosti
VV

Teda jam mam nejakou mezeru ve vzdelani, ale my zpivali: ruty suty ukrajina donbas, ruty suty ukrajina ma, byla to lecka jato nevedel a jako starej *** jsem na ten kolchoz naletel.

A taky po rece rece kubani plavou ***** veliky, sbiraji je tam kozaci, maji plne kbeliky.

3 0
možnosti
MJ

Za tento příspěvek si pane autore zasloužíte označení - hlupák a věřte ,že to je to nejslušnější vyjádření k Vaší osobě Rv

8 1
možnosti
LB

Páskové byla skupinou nonkonformní mládeže, která se po roce 1948 distancovala vůči komunistickému režimu extravagantním oblečením a hlavně oblibou západní hudby - jazzu a později rock-and-rollu. Jazz vadil nacistickému režimu a stejně tak pobuřoval bolševiky. Nespoutaný, svobodný duch je pro všechny totalitní režimy nežádoucí, proto bylo zapotřebí s ním řádně zúčtovat.

Protipólem pásků a jejich "dekadentnímu západnímu stylu" byli uvědomělí svazáci. Ti netrsali v rytmu podivných černošských rytmů, ale chodili na brigády, sváděli boj o zrno a k tomu pěli budovatelské písně či častušky o Stalinovi, o plnění plánu nebo o náboru traktoristek. Případně o Frantíkovi, co šel kolem zahrádky...

Dneska mají svazáci trpké stáří, když musí přihlížet k tomu, jak parlament přijímá Američana a ještě si k tomu dovolí vyvěsit vlajku s hvězdami a pruhy. Toho se zřejmě kdysi nenadáli...

14 0
možnosti
Foto

V mnohém máte pravdu. Jen na současné novodobé svazáky dosti zapomínáte. Asi by mnozí z oněch současných byli mnohými z těch, o kterých píšete, kdyby jim bylo o půl století, či I více, méně let, tedy kdyby i oni tehdy byli naživu. Asi byste tam i Vy ,,dost dobře zapadla";-)

2 2
možnosti
VF

Ebá bibá - jooo, časy se mění.:-)

2 0
možnosti
Foto

Autor si to ,,trochu" popletl. Tehdy se zpívávalo ,,hej báby ryba, jes maj bejby nou;-) Jinak to poletl skoro ve všem;-D Ale ní sám, že;-)

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS