Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Wie viele deutsche Soldaten Opfer amerikanischer Übergriffe wurden, kann die Wissenschaft nur schätzen. Der deutsche Militärhistoriker Prof. Sönke Neitzel betont: "Es sind sicherlich hunderte Fälle. Aber wir können keine wirklich belastbare Zahl nennen. Das ist faktisch unmöglich. Aber wir können den Rahmen beschreiben. Und der geht eben von einer sehr guten Behandlung von Gefangenen bis hin zum kaltblütigen Mord an Gefangenen."

http://www.merkur.de/bayern/die-verbrechen-der-befreier-zdf-doku-ueber-kriegsverbrechen-der-amerikaner-im-2-weltkrieg-4972374.html

3 0
možnosti

Die von sowjetischen Soldaten an normalen Deutschen begangenen Morde, Vergewaltigungen und Plünderungen sind seit Jahren gut erforscht. Dass sich auch die amerikanischen Soldaten in großem Ausmaß an deutschen Zivilisten vergingen, blieb lange ein Randthema der Forschung. So ist es bezeichnend, dass der britische Historiker und Journalist Giles MacDonogh erst im Jahr 2007 ein aufsehenerregendes Buch über Kriegsverbrechen in allen vier Besatzungszonen herausbrachte: "After the Reich: The Brutal History of the Allied Occupation" (Deutsch: "Nach dem Reich: Die brutale Geschichte der alliierten Besatzung") Ebenso bezeichnend ist es, dass es noch immer keine deutsche Ausgabe dieses Buches gibt. Das Fazit des britischen Geschichtsforschers: Raub, Mord und Vergewaltigung gab es in allen Besatzungszonen. Allerdings in sehr unterschiedlichem Ausmaß. Die meisten Morde und Vergewaltigungen in den westalliierten Zonen gehen auf das Konto der Franzosen. Kein Wunder: Viele Soldaten erlebten (wie auch die Rotarmisten) die Verbrechen der Wehrmacht im eigenen Land. Auch die Amerikaner gingen bei ihrem Vormarsch zuweilen brutal vor. Der Hass auf die Deutschen war von der Propaganda im eigenen Land geschürt worden. Hinzu kamen die schockierenden Bilder, mit denen die GIs in den befreiten Konzentrationslagern konfrontiert wurden. Diese dienten als Rechtfertigung für Übergriffe gegen die Besiegten.

3 0
možnosti
Foto

Máte klapky na očích a mysli.

2 6
možnosti

Ve třetí světové válce už nebudou nikoho zajímat ani civilisti - atomovky do měst, to bude standard. Kdo ji zažije, bude s dojetím vzpomínat na první a druhou.

4 0
možnosti

Je dobré se zbavit iluzí, jen ať média ověřené dokumenty zveřejňují. Ale to, že Američani občas z nenávisti německé vojáky zabili, i když se vzdávali, bylo zmíněno i v několika dokumentárních filmech (pravděpodobně BBC), které odvysílala ČT. O znásilňování zatím ticho. A co se týče zajatců při vylodění v Normandii - jen jeden Němec postřílel asi dva tisíce spojeneckých vojáků z kulometu v bunkru. Myslíte si, že kdybyste tam ležel na pláži a díval se na to a pak šel dotyčné Němce zajmout, že byste jim řekl klidně: "OK, chlapi, dobře jste bojovali. Pojďte k nám do zajetí, dostanete žvejkačky a kuřivo."? Ještě za socialismu jsem četl sovětskou knihu, tuším, která byla o německých vojácích bojujících u Stalingradu. V knize bylo kupodivu uvedeno, že naprostá většina těch zajatců zemřela - údajně na nemoci a nedostatek potravin. Ovšem že nezemřeli náhodou, Rusové je oprávněně nenáviděli.

5 0
možnosti
Foto

Pokud se týka 860 000 znásilněných žen v Německu, kterých se měli dopustit vojáci USA, tak je to číslo, které není ničím věrohodným podepřeno. To, že znásilnění žen se u spojenců dělo je věcí, kterou nikterak spojenci nepopírají, ale dopouštěli se toho zejména kolonilání vojáci V. Británie a Francie. V armádách spojenců se tohle trestalo velmi přísně. Znásilnění žen, loupeží a vražd se dopouštěla zejména sovětská armáda, protože ze strany velení tohle nebylo trestáno.

0 0
možnosti
Foto

Když podle vašeho tvrzení, že armáda USA nebrala zajatce, tak proč Wermacht se snažil dostat do zajetí armády USA. Bylo to právě z důvodu, že armáda USA se chovala k zajtcům, dle Ženevských konvecí. Kdežto sovětská armáda zajatce vraždila, mučila a jejich těla zohavovala. Pokud je zajal končili na Sibiří a než je tam dopravili víc jak polovina zemřela na dehydrataci, hladem.

3 2
možnosti
Foto

Tak ono se konkrétně při vylodění na ty konvence moc nehledělo, a asi se při tom masakru není moc co divit... Ovšem o tom, že se následně spojenci chovali podstatně civilizovaněji o tom žádná. Ale můžeme i spekulovat o tom, nakolik se na tom faktu podepsalo to, že se Británii a USA pozemní válka a okupace vyhla.Němci se chovali v Rusku jak k podlidem a nic než trpké plody této doktríny nikdo čekt nemohl...

9 0
možnosti
Foto

Pár depeší z té doby, které jsem opsal z knihy Československo v poválečné době. VydalaUniverzita Karlova v roce 2004 : Ministerstvo obrany ČSR dne3.09.1945 : Po zrušení ruských velitelů města páchají rudoarmějci takový rozsahnepřístojností v pohraničí, že obyvatelstvo žije v neustálém strachu a úzkostech. Spáchané škodynebude ani za dlouhou dobu nahradit. Čeští lidé ( před činností rudé armády) sechtějí vystěhovat( Žatec) rudoarmějci loupí v bytech, při přestřelce čtyři Češizastřeleni( Podmokly) Rudá armáda zabila dva lidi ( Vilsnice) Ministerstvo vnitra Bělina : Dovoluji si zdvořile sděliti, že je velké zklamánínad chováním rudoarmějců. Kradou vše, co jim přijde do cesty. Lidé říkají, žeza celých šest let co byli zde Němci, nic podobného se nestalo. Berou hodinky,kradou šatstvo, potraviny, žádají vodku vyhrožují revolverem, nebude-livyhověno. Znásilňují naše ženy a dívky. Rozčarování nabývá hrozivých rozměrů. O tom, že by se armáda USA dopouštěla na našem území takových zvěrstev jako sovětská vojska není ani zmínka. Nemluví o tom ani pamětníciRvRv

3 3
možnosti
Foto

Kolikrát v průběhu pěti let to už na diskuzích kopírujete? A to nemluvím o tom, že ta bibliografická citace (udaje o knize) nejsou zcela přesné.

9 1
možnosti

No, zajímavé je, že před některými Rusy šla hrůza i u nás, třeba před jednotkami maršála Malinovského. Kupodivu Američané u nás tuto hrůzu nešířili.

2 0
možnosti

..díky.... za objektivní informace...

5 1
možnosti
Foto

Výborně zpracováno, v médiích to neuslyšíme. Karma R^

5 5
možnosti

Možná bychom měli zvážit i možnost , jestli by válka skončila stejně , pokud by vojáci US přistupovali k nepřátelům korektně . Ve válce jde o ti , kdo s koho a nacisticka armáda si ne zasloužila pochopeni. Byla na straně absolutního zla. Při vylodění spojenecká armáda ztratila devět z deseti mužů , nedivme se , ze nebrání zajatce. Navíc je čekala další cesta do vnitrozemí, ovládaného nacisty. A znásilňování US a rudou armádou se nedá srovnávat. Osobně jsem slyšel vyprávění starších lidi , jak se rusaci chovali u nás. Takže co teprve v Berlíně. Je to špatně . Cela válka je špatná. Ale přesto věřím , ze spojenecké armády mely vnitřní rad, což u rudoarmejcu bylo složitější. Přesto úcta k padlým , protože zastavili sireni odporneho nacismu.

4 0
možnosti

J27a90r39a 68R77a57n54k

8. 5. 2016 17:37

Ucta ano, ale 70 let nasilneho pripomonani je uz trochu moc, vsechny zeme si vazi svych veteranu, ale nikde se k te prilezitosti nedelaji zadne saskarny s prehlidkami.

0 7
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik