Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

… že Německo je zemí techniků a kutilů (bastlířů), a že základem německého blahobytu je inženýr a kvalifikovaný dělník. A tyto dvě profese podle něj také zaručovaly světoznámý zvuk značky Made in Germany.

Před nedávnem tady měl hezký příspěvek autor, který rozlišoval aktivity, které tvoří bohatství národa, a aktivity, které bohatství národa netvoří. To je např kosmetický salón pro stříhání pudlů. Jeho činnost se sice započítává do HDP, ale bohatství netvoří. Spíš by se dalo říci, že na bohatství parazituje. Zatímco prostitutka, která v naší zemi poslouží cizinci, který si k tomu přiveze z domova nějaká ta Eura, bohatství tvoří. I já jsem před lety v jednom příspěvku uvedl prostoduché tvrzení, že blahobyt se musí vyrobit, a to v továrnách a na polích. Jedině tam vznikají nové reálné hodnoty, dílem pro domácí spotřebu a dílem na export. A na tento vyrobený blahobyt se pak přisají všichni ti další, tj. obchodníci, většina řemeslníků a dalších živnostníků, všelijací tzv. podnikatelé, finančníci, bankéři, státní zaměstnanci, atd.

A tak samozřejmě tvoří bohatství inženýr a dělník, kteří něco vyrobí buď na polích nebo ve fabrice, a výrobky pak vyvezou vně domácího ekonomického systému. Za ně přijde platba z ciziny – a bohatství národa stoupne. Není mi známo, jaké bohatství pro národ vytvořil ten bezpočet miliardářů či těch asi třiatřicet tisíc dolarových milionářů. Ani mi není známo, co vůbec produkují, protože v naší domácnosti jsme se s jejich produkty nesetkali (nemám na mysli jen hmotné). A také mi není známo, jestli jejich činnost národnímu hospodářství prospívá, anebo škodí. Už jsem zde uvedl, že za posledních asi 30 let jsme pořídili z tuzemské produkce jen škodovku a sporák na PB. A nějaké stavebniny, což jsou vesměs produkty, které vyráběl domácí průmysl už za toho hrozného socialismu. A navíc nám už některé tyto výroby ani nepatří, přinejmenším Auto-Škoda a myslím, že ani výroba cementu. Všechny ostatní výrobky, co jsme pořizovali, byly z dovozu.

Jak už tak sleduji přes 50 let západní zpravodajství, to jest z celého světa, tak by mělo být dnes všude báječně, když už všude panuje ten kapitalismus. Ale shledávám, že významným faktorem bývá národní nátura a něco, co bych označil za národní a sociální kulturu. A tak jsou země, kde 1 až 10% populace se topí v přepychu, a 90 až 99% populace živoří.

V té národní a sociální kultuře náš národ myslím dost zaostává. Nastolil se zde hulvátský kapitalismus, ve kterém nejvýznamnějšími faktory jsou rozkrádání, parazitování a korupce. Hezky to vyjádřil Ludvík Vaculík: Komunismus padl, a místo něj máme příčiny, z něhož vznikl. Vždyť kolik lidí v těch všelijakých „rychlených“ bankách a investičních společnostech přišlo o peníze. Není divu: v době, kdy se uvádělo, že jen asi 20 lidí v republice ví něco o bankovnictví, tak ministr financí Kočárník rozdal na 60 bankovních licencí. A kolik šikulů se vydatně přiživuje na všelijakých těch dotacích. Vždyť jen do solárů údajně nacpal stát z peněz daňových poplatníků asi 30 miliard. To se to podniká! A kolik ty soláry vyprodukovaly, to nevím, protože už jsem vysledoval, že za poslední dvě zimy jen ojediněle zasvítilo slunce – převážně je pošmourno. A kam se rozptýlil ten státní dluh, který už převýšil tři bilióny, to také nevím. Ale parazitování není nic nového pod sluncem – penězoměnce vyhnal z chrámu už Kristus.

Toho tehdejšího šéfa SIEMENSu jsem zde citoval už v r. 2014. Ale i v tom Německu, pokud to mohu posoudit jen ze zpravodajství, se nějak ten kapitalismus „kazí“. Přinejmenším narůstá množství chudiny, která pak stojí ve frontách před výdejními středisky akce TAFEL, kde dostává přebytky se stolů bohatých. Dostávají tam levně nebo zadarmo některé potraviny, zeleninu či prášky na praní, co jim tak přihrají velkoprodejny, co se neprodá a co by se zkazilo. Ale těch přebytků je čím dál méně a chudiny čím dál více. (Takže píšou: Tafeln in der Dauerkrise. Grosser Andrang, aber weniger gespendete Lebensmittel). A propukají tam nekonečné stávky za vyšší mzdy, všelijaké blokády, atd., což uvádějí i naše média.

No, letmo jsem přečetl těch 27 nápadů NERV, a tápu, jak povedou k tomu, že vzniknou nová průmyslová odvětví, že inženýři budou něco vyvíjet a konstruovat a dělníci něco vyrábět ve fabrikách, a pak exportovat. Ale třeba to vědí ti nejchytřejší z nejchytřejších. Ale že by velkou roli hrála možnost dávat výpovědi bez udání důvodů, o tom bych pochyboval. Dokonce mi není jasné, podle jaké ekonomické formule by se navýšilo bohatství národa, když nějaký nemakačenko bude vyřazen z pracovního procesu. A co nemakačenkové, kteří v nějakém pracovním procesu vůbec nejsou?

Pochybuji také o tom, že by bohatství národa navyšovali absolventi těch všelijakých obskurních manažérsko-sociálních studií, sórosovy university, atd., kterých se vyrojilo tolik. Ti tak akorát zaplňují ty kancelářské plochy, kterých se v Praze i všude jinde po vypuknutí svobody nastavěly statisíce m2.

A tak už se nejspíš nedožiju doby, kdy bych si mohl pořídit zahradní kolečko české výroby. Po rozvrácení českého průmyslu v posledních 30 letech je i to obyčejné zahradní kolečko jen z dovozu. Zatím nikdo z těch třiatřiceti tisíc dolarových milionářů se do výroby zahradních koleček nepustil.

Autor: Josef Komárek | čtvrtek 8.2.2024 12:50 | karma článku: 33,92 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je nejvyšší čas založit Ústav pro Studium Servilních a Lokajských Režimů.

Je prostě potřeba postavit studium a analýzu servility a lokajství na vědecké základy. Protože to přece není normální, aby v naší zemi tolik vládců a politiků sloužilo cizím zájmům a škodilo vlastní zemi.

23.11.2023 v 13:53 | Karma: 34,60 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je toho víc, co nebylo sedmnáctého zmiňováno.

Nežili jsme přece v izolované bublině. Už více let byla v Polsku aktivní Solidarnost s Walensou v čele. Ale podle mne největší průlom do bourání diktatur učinili Maďaři, když v létě 89 zcela otevřeli hranice do Rakouska.

19.11.2023 v 14:54 | Karma: 23,49 | Přečteno: 675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik