Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to bylo se sirupy z Jihočeské Fruty? A jak jsme se ocitli v Absurdistánu?

Další neaktuální vzpomínka, jak to bylo občas za socialismu zábavné. Někdy v 80.letech chtěla strana a vláda doplnit valutové příjmy, a tak došlo ke zvýšenému exportu cukru. Na trhu nechyběl, to zákazníci nepoznali, ale …

… v potravinářském průmyslu došlo k omezení některých „zbytných“ produktů. A tak např. Jihočeská Fruta v Jindřichově Hradci omezila produkci sirupů – které se tehdy vyráběly poctivě, tj. se spoustou cukru, tam nebyla žádná chemie. Byly také náležitě husté. Ale prostě sirupů bylo v jedné době na trhu méně, což děti nelibě nesly (ovšem naše děti jen krátce, hned jsme přešli na samovýrobu ze zahrady).

V naší inženýrské organisaci jsme tehdy něco pro Jihočeskou Frutu dělali, došla na to řeč, a tak nám tamní šéf dopravy slíbil, že nám něco přiveze. A skutečně nám nechal přivézt paletu sirupů, bylo toho několik metráků. Ale vzniknul problém, jak to v Praze distribuovat, abychom dlouho náklaďák nezdržovali (ten jel na Prahu ještě kvůli něčemu jinému). Naštěstí měl jeden kolega box v řadových garážích v nějakém opuštěném lomu v pražském Veleslavíně. Tak tam náklaďák zajel, paletu tam vyložil do jeho garáže, a odjel. A z té garáže jsme si to pak auty rozvozili.

Mne to tehdy rozesmálo. Tehdy se u nás objevovaly všelijaké západní gangsterské filmy, kde byly takové obligátní scény, kdy gangsteři se setkávali na opuštěných místech, v pískovnách, lomech, atd., kde si vypořádávali lup atd., také mezi nimi docházelo k přestřelkám a tak podobně. A my jsme si v takové scenérii rozebírali dovezené sirupy, aby děti měly něco do vody. Prostě pohodová mírová česká atmosféra byla jiná. Do dneška jsem z toho pobaven.

Ale už vůbec nejsem pobaven z toho, jak žalostně dopadla produkce cukru v naší zemi po vypuknutí svobody. Moc podrobně jsem se o to nezajímal, ale pamatuji, jak EU nám začala produkci cukru nějak omezovat, byly nějaké kvóty,…atd. Pokud vím, tak cukrovar v Dobrovici u M.B. je v provozu a z okolí se do něj cukrovka naváží, ale např. cukrovar v Hrochově Týnci byl už zcela zbourán a sešrotován. A dále byl zrušen cukrovar v Hodoníně. O tom cukrovaru v Hrochově Týnci chodila po netu před časem fotodokumentace, jak to s ním dopadlo. Toho se zmocnili Francouzi (byl moderní, byl postaven v r.70 a zpracovával ročně 300 000t řepy z okolí). Slibovali, že ho udrží v provozu (technologie byla sotva pár let stará), ale nelenili, s vynaložením značných nákladů cukrovar zbourali a sešrotovali. Poslední snímek z dronu zobrazoval už jen prázdnou plochu se zbytky šrotu. Nepochybně to bylo pro ně výnosné, protože údajně odevzdali do EU nějaké kvóty (tj. naše kvóty) a na tom prudce vydělali.

A co je známo o cukrovaru v Hodoníně? Ten byl zničen nějakým podobným způsobem. O něm se na netu píše: V roce 1986 byla pro zajištění zpracování 3 000 tun řepy denně provedena rozsáhlá rekonstrukce celého závodu. Rozsáhlý zásah do stavebních objektů zaznamenala napřed sedmdesátá léta, ale hlavně osmdesátá léta XX. století. V této době došlo k zásadním přestavbám většiny objektů, které tak byly kompletně přebudovány. Přestavby v této době řešily zejména  technologické problémy. A pak se o tom cukrovaru cudně uvádí: V současné době je cukrovar z 90% zbourán.

A tak jsme se po vypuknutí svobody ocitli v Absurdistánu – moderní cukrovary se bourají, abychom vyhověli… čemu vlastně?  Abychom potvrdili naše ponížení? Dále se uvádí, že areál byl v 90. letech rozprodán a nyní je majetkem různých vlastníků, kteří své podíly dále postupně prodávají. Zůstalo pouze silo a sklad cukru, které jsou v pronájmu cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou. V území bývalého cukrovaru vznikla obchodní zóna.

Tak to byly takové mnohé a mnohé případy ztráty naší suverenity. To ani moskevští mocipáni nám nebourali naše cukrovary. Výsledek je známý: cukr za 35. Takže se nám ten očekávaný kapitalismus ňáko nevyved. I když ho tady stále ještě občas nějací jelimánkové velebí. No, ony jsou to spíš dámy, ale bohužel nenalézám, jak by měl vypadat český pojem jelimánek v ženském tvaru.

Na netu je dostupná analýza nositele Nobelovy ceny za ekonomiku Josepha Stiglitze: Východní Evropa je po vstupu do EU dvakrát chudší, než by byla, kdyby do EU nevstoupila. Ale na to ani nemusíme být nositeli Nobelovy ceny. Už roky naši bankovní činitelé uvádějí, že jen z naší země odvádíme ročně přes tři stovky miliard jako kořistní platby, převážně do Německa. Josef Stiglitz uvádí, že fenomén „Východní Evropa“ je od začátku 21.století velkým propadákem. A dovozuje, že Východní Evropa platí v současnosti Západu a hlavně Německu 300 až 400 miliard dolarů ročně (v tom asi Stiglitz uvažuje nejen přímé kořistní platby, ale také průvodní ztráty z nevýhodných kšeftů, z provozu všelijakých těch „montoven“, atd.). Ještě si někteří mohou vzpomenout, že cílem vstupu Východní Evropy do EU mělo být vyrovnání životní úrovně se Západem. Ale ve skutečnosti se ty pomyslné nůžky mezi Východem a Západem ještě zvětšily. A pokud někteří jelimánkové jsou oslněni současným pozlátkovým blahobytem (kabelka v Pařížské za 80 tisíc), tak pomíjejí, že u nás je ten blahobyt do značné míry jen fikcí v důsledku obrovského státního zadlužení, které už přesahuje 2,7 biliónu korun.

Nicméně já nemohu zcela sdílet vývody pana Stiglitze. Takové uvažování „co by bylo, kdyby bylo“ bývá vždy málo hodnověrné. Kdyby východní Evropa nevstoupila do EU, stejně by se dostala do těžkých problémů. Byl tu pád železné opony, a světová  globalisace se značnou koncentrací průmyslové produkce by průmyslovou produkci východních zemí vytlačila z trhů. Např. německý Siemens obdržel v posledních letech mamutí objednávky na dodávky lokomotiv do USA (pro Amtrak) a do Kanady a do Indie. Těžko předpokládat, že by takové objednávky obdrželo ČKD Sokolovo, kde se kdysi diesel-lok vyráběly, a to i kdyby se udrželo v provozu. Nebo pokud vím, tak LIAZ Mnichovo Hradiště ještě po r.90 vyvinul moderní kamionovou soupravu, prototyp jezdil po našich silnicích – ale pak to šlo do ztracena. A bylo víc takových pokusů. Zkrátka jsou dnes výrobky, které v Evropě vyráběji tak dva tři výrobci, a ostatní si už na globalisovaných trzích neškrtnou.

Ale jak rozsáhle zdegenerovala naše zemědělská produkce, o kterou má každý národ pečovat, to je skutečně ostudné.

PS. Tak to je zcela neaktuální příspěvek, ale zjišťuji, že vzpomínky na dobu, kdy jsme byli součástí Neporazitelného Tábora Míru, mohou v současné zcela podělané době docela utěšovat. Dnes se může také jen nostalgicky vzpomínat na doby, kdy se tady na blogu vedly diskuse o tom, zda se v létě mají nebo nemají nosit do sandálů ponožky. Ach jo.

Autor: Josef Komárek | čtvrtek 23.2.2023 13:50 | karma článku: 28,32 | přečteno: 805x
  • Další články autora

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je nejvyšší čas založit Ústav pro Studium Servilních a Lokajských Režimů.

Je prostě potřeba postavit studium a analýzu servility a lokajství na vědecké základy. Protože to přece není normální, aby v naší zemi tolik vládců a politiků sloužilo cizím zájmům a škodilo vlastní zemi.

23.11.2023 v 13:53 | Karma: 34,60 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik