Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barvoslepí kritici socialismu zřejmě trpěli zrakovou poruchou - postrádali barevné vidění.

Jinak by tu nemohli občas psát o všudypřítomné šedi, nebo jak bylo všechno šedivé, atd. To já – jakkoliv mně byl komunistický režim protivný – vždy jsem viděl vše v barvách. A ten režim jsem si ani moc nebral.

A takových nás byly spousty. Možná milióny. Zejména tak zvaní pracující, tj. např. traktoristé, dojičky v kravínech, stavaři, co stavěli paneláková sídliště, a vůbec všichni ti pracující v té spoustě odvětví tehdejšího národního hospodářství.

Samozřejmě se dobře pamatuji, jak v 50.letech se národ oblékal ještě dost ošuntěle. Ne však holky v tanečních a na plesech. Už jsem napsal názor, že nikdy se u nás netancovalo tolik, jako v 50.letech (to jsem naplno prožil). To bylo nějakých tanečních, nedělních tanečních čajů, plesů, atd. I baráčníci měli své bály, i sokolové své šibřinky. Taneční školy v Praze byly tehdy zcela narvané. A holky? Tehdy, ještě před érou silonu, byla na trhu spousta všelijakého acetátového hedvábí, a tak holky chodily k tanci náležitě vyparáděné. A v barvách. Mámy tehdy hodně šily, byla také spousta švadlen. Ostatně textilu byla u nás vždy hojnost. Prodejny metráže byly zbožím úplně přecpané – u Císaře v Rytířské, u Barhoně na Národní a na Žižkově, atd. (ještě dlouho po válce se používaly staré názvy, a u Císaře jsme v r.54 s tátou kupovali látku na můj oblek, a dobře pamatuji, jak tam byly dlouhé pulty plné metráže). Ta velkoprodejna textilu v Rytířské byla po r.1990 zatlučena prkny a ta ostuda tam pak strašila nejméně 20 let. Jak to s ní potom dopadlo, už nevím.

A první spartakiáda 1955? To byla úplná explose barev. Vždyť také byla celá spartakiáda nafilmována, samozřejmě v barvě, ten film se už nikde neobjeví, asi je někde v tresoru (ostatně ono je více tresorových filmů z té doby). Nebylo by vhodné ukazovat, jak masy tehdy jásaly. A jakou měly tehdy radost ze života.

Vcelku je pochopitelné, že i nejlepší propagandistický film té doby, tj. Král Šumavy, byl natočen jen černobíle. Tam by se barva nehodila. A byl natočen poměrně pozdě, až v r. 59. A byl snad bojkotován? Ale vůbec ne, návštěvnost toho filmu šla do miliónů diváků a na lístky se stály fronty.

A po roce 60, když jsem se vrátil z vojny, už chodily holky a ženské vyparáděné. I když holkám na to stačilo docela málo textilu – začaly se nosit minišatičky a minisukně. A když si taková holka sedla na lavici ještě ve starých tramvajích, tak jí bylo vidět od spodu až k mandlím (což mne nijak nepohoršovalo).

Později jsem se začal zajímat o zahrádkaření. A jak pěstovat růže, atd., jednak bylo dost zahrádkářské literatury a také bylo v Praze na co se dívat. Krásné rosárium (růžová zahrada) bylo na Petříně vedle té hvězdárny tam nahoře a další velké rosárium ve Stromovce. Škoda, že ta barvoslepá kritička socialismu to neviděla v barvě, jen ve „všudypřítomné šedi“. O hodně přišla. Ale nebylo nutné chodit až do Stromovky. Pražská paneláková sídliště do deseti až patnácti let od výstavby zazelenala a rozkvetla – byly vysázeny tisíce stromů, růžových a dalších ozdobných keřů, udělána pískoviště pro děti, osázeny lavičky, atd., a tak se sídliště přeměnila na parkové oázy. To bylo příjemné – bydlet v parku. To asi lidé postižení barvoslepotou nevnímali. Dále v „mém“ sídlišti byly dostavěny velkoobchody, školky, čtyři velké školy a jedna polyklinika. Nějak to tehdejší režim všechno zvládnul.

Velmi barevné byly také květinové plesy v JulděFuldě, tj. ve Veletržním paláci. To byla také paráda. A v 80.letech byly v Praze plné taneční školy pro dospělé. To byla také paráda, zejména u Mistra Dušana Konečného s jeho Miládkou. Ale jak říká Gabriela Osvaldová: Schopnost být šťastným je nadání, něco jako hudební sluch.

Vcelku chápu, že řada lidí tzv. socialismus a komunistický režim nesnášela. Ale je škoda, že komplexní poválečná historie není seriosně zpracována. Za komunistického režimu se mnohé zkreslovalo, a po r.90 myslím naši historici zaspali dobu. V té době byli ještě na živu pamětníci, kteří už byli v r.48 dospělí, a mohli podat svědectví o svých životních pocitech. Dnes už nežijí, a autoři a autorky, co sem pořád opožděně píšou občas úplné nesmysly o poválečné době, píšou už jen z doslechu, občas jen propagandu. V akademické obci myslím Dr. Vaněk se věnoval tzv. orální historii dost pozdě. A výsledky prací dalších studíí na téma orální historie – jak se zdá – nějakou publicitu nemají. A nejde přitom jenom o zkoumání dějinných událostí, ale o zaznamenávání životních pocitů, což vůbec není totéž.

Já přitom životní pocity považuji za daleko důležitější, než vědomí těch vágních pojmů, jako jsou svoboda, demokracie, suverenita, atd. Jaké jsem mohl mít asi životní pocity, když jsem si v r. 64 pořídil jako mladý průmyslovák družstevní panelákový byt 2+1, a to bez zadlužení. V 60. letech jsme ještě za svobodna měli kanoe, a o dovolených jsme sjížděli české řeky. Protože tehdy nebyla žádná úřední buserace, tak jsme mohli vždy zastanovat na místě, které se nám líbilo. A pamatuji, jak byly narvané přehrady Orlík a Slapy rekreujícími se. Co tam bylo u vody radostného pokřiku. Jaké životní pocity ti lidé měli? Vždyť žili v mírové pohodě, všeho bylo dost, plynu, elektřiny, uhlí, dříví, v panelákových bytech jsme měli v zimě teplo, …atd. Ani nás nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Ostatně tehdy by se komunisté styděli nabádat své poddané, aby si na doma brali dva svetry.

A jaképak životní pocity mají dnes mladší lidé po debaklu 30-letého „budování kapitalismu“ u nás? Po ztrátě svobody, suverenity (kdy si ani nesmíme vyrobit elektřinu pro sebe), za válečné hysterie s hrozbou další války, za narůstající drahoty, za katastrofální situace s bytovou výstavbou, po rozvratu státních financí, atd.? Mnohé zdejší příspěvky to dost naznačují (některé označují současnou vládu jako fialový hnus, ale to není první taková vláda po r.1990, která zaprodala a zrazuje naše národní zájmy). A nepůsobí mi pobavení, co toho o nich koluje po síti. To je vlastně dost žalostné. Ale co, my už to se ženičkou nějak doklepeme, a mladí se budou muset nějak vystarat.

A propos rozvrat financí. O tom problému jsem se už zmínil v mém prvním příspěvku zde na blogu, s názvem „Lze vůbec šetřit na důchody“, umístěným zde 3.1.2011. Tím příspěvkem jsem reagoval na tehdejší bludné ideje, že by si každý měl našetřit na důchod sám. Ten článek jsem před tím měl rozepsaný dobrých 10 let a nakonec jsem tu bludnou ideu napadnul ještě před Šichtařovou a Pikorou. A upozornil jsem na to, že jakékoliv tzv. úspory jsou v podstatě jen fikcemi, které se tak snadno při jakýchkoliv dějinných zvratech rozplývají jak pára nad hrncem. Současná nebetyčná inflace to jen potvrzuje. A jak dopadnou naše státní finance, které už léta „jedou“ na dluh, toho se lze jen obávat. Ale nebyli bychom jediní: stačí zmínit Turecko, Argentinu, atd.

Já spíš s pobavením sleduji, jak v Německu se mezi západními a východními Němci stále více rozevírají ty pomyslné nůžky a roste nesoulad. Přitom ve východním Německu už pamětníků DDR je také málo. Ale i západní Němci stále méně obdivují svůj kapitalismus, nejsou to naivky  (na rozdíl od našich naivků a naivek), vzpomínají na „sociální stát“, který na západě panoval asi tak od r.1950 do 1990, vzpomínají na dobu, kdy hlavní Devisou byl Wohlstand für alle, a jsou si vědomi toho, co zde před časem napsal mladý Tomáš Krejčí, totiž že současný ekonomický systém je podvod, a plných 75,3 % Němců by si přálo výrazně danit boháče, bohatství, atd. A východní Němci právě demonstrují proti drahotě s transparenty typu: Nebudeme mrznout kvůli vašim ziskům (v čele průvodu šel i ministerský předseda spolkové země Duryňsko – což je komunista, tj. člen strany die Linke, a Duryňsko je spolková země, kde zemské volby vyhráli komunisté – tj. v bývalé DDR), dále demonstrují za zrušení sankcí proti Rusku, protože Němcům přinášejí jenom chudobu (takových demonstrantů se sešlo podle policejních údajů v Den Německé Ne-Jednoty 3.11. přes 100 tisíc - zrovna od východních Němců to považuji za obdivuhodné).  

Ale vrátím se k těm životním pocitům. Mám slušně zpracovanou historickou knihu „Křižovatky 20.století“, tu sepsali 4 autoři (3m+1ž), vesměs signatáři charty, vyšla v r. 1990. Zahrnuje období ca od 1900 do 1990. Ale jsou to zpracované dějinné události. O životních pocitech lidí po válce tam vlastně nic není. Lidí se samozřejmě dějinné události týkají, někdy je i postihují, ale žijí své životy. A to je něco jiného. Mezi těmi pojmy mohou být i nebetyčné rozdíly. Vezměme např. Ostravsko a komunistický režim. Takže nesvoboda, diktatura, atd. Nicméně pro ostravské horníky postavil režim mj. např. celé nové město Havířov, s pěknými byty. Ostatně za 40 let socialismu se ve státní, družstevní a soukromé výstavbě nastavěly 2 milióny obydlí, takže v r. 1990 bylo 60% bytového fondu z nové výstavby – jaký to projev „temné totality“. A tatíček Novotný se i s horníky nechal fotit v hornickém oblečení (snad i sfáral). Ti horníci měli určitě své životní pocity, byli oslavováni, atd. A stáli ti horníci o to, aby nějací vrahové a bandité zapálili na poli stoh slámy a povraždili několik venkovských lidí a vydávali to pak za odboj proti režimu? Po vypuknutí svobody chtěli ti horníci ty byty nějak privatizovat, vleklo se to léta, ale politici a nějací podnikatelé jim je zašantročili, samozřejmě, aby na tom vydělali. Jaké životní pocity z toho ti horníci měli? Na co jim byla svoboda, demokracie, atd.? Ovšem tito horníci sem do blogu samozřejmě žádné články nepíšou, a bůhví, jestli vůbec nějací ty zdejší články i čtou. Na psaní zdejších příspěvků se myslím manuálně pracující lidé (traktoristé, dojičky z kravínů, stavaři, co stavěli paneláková města, další dělníci,…atd.) nijak nepodílejí. Proto jsou zdejší příspěvky tak jednostranné, mnohdy jen propagandistické, někdy i zcela nesmyslné, atd. A tak se zdejší čtenáři o životních pocitech mnohých tzv. pracujících nic nedozvědí, a to ani z dřívějších, ani ze současných dob. A zejména v těch dřívějších dobách bylo mnoho lidí, kteří si prostě užívali života, stavěli si na zahradách bazénky atd., a na politiku kašlali.

Autor: Josef Komárek | čtvrtek 6.10.2022 13:50 | karma článku: 32,88 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 567x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je nejvyšší čas založit Ústav pro Studium Servilních a Lokajských Režimů.

Je prostě potřeba postavit studium a analýzu servility a lokajství na vědecké základy. Protože to přece není normální, aby v naší zemi tolik vládců a politiků sloužilo cizím zájmům a škodilo vlastní zemi.

23.11.2023 v 13:53 | Karma: 34,60 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je toho víc, co nebylo sedmnáctého zmiňováno.

Nežili jsme přece v izolované bublině. Už více let byla v Polsku aktivní Solidarnost s Walensou v čele. Ale podle mne největší průlom do bourání diktatur učinili Maďaři, když v létě 89 zcela otevřeli hranice do Rakouska.

19.11.2023 v 14:54 | Karma: 23,49 | Přečteno: 674x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Rady starého řidiče vlastní vnučce s čerstvým řidičákem.

I když mi některé zkušenosti chybějí. Např. nikdy jsem na silnici nepotkal staříka, který by jel čtyřicítkou. To jenom jednu zdejší milostivou paní takové individuum zdržuje. U nás na venkově jezdí 40 jen traktory. Objevují se...

15.11.2023 v 12:52 | Karma: 22,62 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Už je to tutovka: česká kotlina je nezpůsobilá pro produkci sluneční a větrné elektřiny.

Někdo by to měl šetrně sdělit Fialovi, aby si nedělal zbytečné starosti, že ČR zaostává v produkci sluneční a větrné elektřiny. Kdo sleduje počasí v Čechách od září m.r., mohl postřehnout, že bylo převážně zataženo a bez větru.

6.4.2023 v 12:50 | Karma: 34,17 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Počasí setrvalé: většinou zataženo a bezvětří. Co si s tím pan Fiala počne?

Z toho žádnou zelenou elektřinu nevyrobí. Takovou zimu jsem snad ještě nezažil. Vynořuje se totiž problém: tatáž klima-změna (pokud opravdu existuje?), která nutí fanatiky propagovat soláry a vrtule – zároveň zabraňuje jejich...

2.3.2023 v 13:50 | Karma: 32,15 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak to bylo se sirupy z Jihočeské Fruty? A jak jsme se ocitli v Absurdistánu?

Další neaktuální vzpomínka, jak to bylo občas za socialismu zábavné. Někdy v 80.letech chtěla strana a vláda doplnit valutové příjmy, a tak došlo ke zvýšenému exportu cukru. Na trhu nechyběl, to zákazníci nepoznali, ale ...

23.2.2023 v 13:50 | Karma: 28,32 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kdo jsou u nás nejčastějšími majiteli nemovitostí? Senioři!

Pan Švejnar, který má zřejmě dojem, že může mluvit do všeho, se nechal slyšet, že vláda by se měla zaměřit na daň z nemovitostí, ale ulevit lidem jinde. Což svědčí o tom, že pan Švejnar neví, o čem mluví.

15.2.2023 v 12:50 | Karma: 37,29 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak jsme se bavili v 50. a 60. letech.

Když nedávno odešla Gina Lollobrigida do filmového nebe, zavzpomínal jsem, jakými filmy jsme se bavili v 50. a 60. letech. Kdyby někdo sepsal cizí filmy v 50., 60., 70., a 80.letech, docela bychom se podivili, co tu bylo italských

8.2.2023 v 13:50 | Karma: 26,62 | Přečteno: 668x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

30.leden 1933 – nejhorší datum 20.století.

Sice někteří označují za nejhorší událost 20.století bolševickou revoluci 1917 – ale její následky jsme v naší zemi přežili bez velkých ztrát. To jmenování Hitlera kancléřem 30.1.1933 přineslo naší zemi následky nesrovnatelné.

1.2.2023 v 13:50 | Karma: 15,75 | Přečteno: 332x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jaká zelená energie? Když celý podzim nesvítí slunce a nefouká vítr!

Aspoň zde na severozápadě Čech. Letošní podzim si toho bedlivě všímám. Sice byl teplý podzim, hodně pršelo, ale od konce září jen ojediněle zasvitlo slunce a prakticky nefouká vítr. Tak jakápak „sluneční a větrná“ elektřina?

22.12.2022 v 13:54 | Karma: 45,65 | Přečteno: 9128x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Hold okresnímu podniku Nýřany – provozu XII.sjezdu KSČ.

Ano! Tento podnik vyráběl skvělý selský nábytek MASIV z přírodní masivní borovice. Prodával se v železářství Rott a souprava stůl, 3 židle, štokrle a lavice stála 1515 Kčs. Pak jsem v Doksech a v Roudnici koupil další borové...

8.12.2022 v 13:55 | Karma: 31,59 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak se liší Petr Pavel od Emanuela Moravce?

Vlastně nic moc. Oba důstojníci, oba přeběhlíci. Emanuel Moravec se v květnu 45 zastřelil, to pro Petra Pavla byla nejvyšší mravní hodnotou kariéra. Nejspíš vyslepičil v NATO vše, co věděl o armádách Neporazitelného Tábora Míru.

7.12.2022 v 13:44 | Karma: 23,71 | Přečteno: 621x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Životní styl první republiky – další programová břečka z produkce ČTV.

Zaměřená na eleganci a noblesu. Zejména je noblesní, jak za masarykovského režimu v letech 1920 až 33 téměř každoročně četníci stříleli do demonstrací a hladových pochodů nezaměstnaných. Povraždili 60 až 80 lidí vč. žen a dětí.

10.11.2022 v 13:50 | Karma: 35,25 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Malé zamyšlení nad povídkovou tvorbou Josefa Škvoreckého.

Aneb čeho si všímal on, a čeho jsem si všímal já. Já jsem byl ovšem mladší o 15 let, takže když on psal povídky datované v r. 1955, tak jemu bylo už 31 a mně teprve šestnáct. Ale ty rozdílné životní prožitky stojí za zaznamenání.

20.10.2022 v 13:50 | Karma: 18,70 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Ještě štěstí, že v naší zemi funguje kapitalismus lépe, než jinde v Evropě.

Jen díky tomu může být u nás všechno dražší než jinde, také inflace je dvojnásobná než v Německu. To je způsobeno lepším fungováním kapitalismu. Není třeba vymýšlet bludné teorie, čím je to způsobeno – způsobil to kapitalismus.

12.5.2022 v 13:55 | Karma: 27,86 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je to takové neštěstí žít ve lži?

Cha, vždyť ve lžích žijeme neustále a je zjevné, že čím dál víc. Citoval zde před nedávnem jeden vážený autor slova z jakéhosi Havlova dopisu G. Husákovi z 8.4.1975. Psal v něm Havel o tom, jak a proč společností prorůstá strach,...

5.5.2022 v 13:55 | Karma: 26,88 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,10
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik