Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak je to vlastně s bohatstvím v nejkapitalističtější zemi světa?

Přibývá informací o problematickém dění v Rozpolcených Státech Amerických. Podle Vrchní Kazatelky Ryzího Kapitalismu M.Š. by měla být tato země nepochybně vzorem ve vytváření bohatství. Ale pro koho?

Pro všechny? Tak to asi ne, to mnoho informací zpochybňuje. Koluje např. po netu sdělení, že přibližně 62% Američanů má na svém účtu méně než 1000 dolarů a že 21% nemá vlastní účet vůbec. Už v r. 2015 autor Arnold Lička zde na blogu publikoval „Fakta o USA, která šokovala i samotné Američany“ a varoval naše obdivovatele USA, aby to raději ani nečetli. Vycházel přitom ze zdroje The Economic Collapse, uvedeného na Novinky.cz. Stojí zato si tyto informace oživit.

Pan Lička mimo jiné uvedl: Nechce se tomu ani věřit, stát, který se snaží ovládnout celý svět, diktuje politiku a ekonomiku v Evropě, ovládá prozápadní média, má vojenské základny po celém světě a diktuje celým národům, že tento stát tvoří pouze 4,4 % !!! celosvětové populace.

A víte, že když nemá Američan žádný dluh a přitom má v kapse 10 dolarů, je  bohatší než 25 procent všech Američanů? Nebo že než americké dítě dospěje k osmnácti letům věku, uvidí v televizi  přibližně 40 tisíc vražd ?  

Na 48 procent Američanů nemá žádné zásoby či úspory na mimořádné výdaje.  Hranice chudoby se dotýká 6,8 procenta domácností, které tvoří manželský pár. Pro rodiny vedené matkou samoživitelkou se toto číslo zvedne  na 37,1 procenta. Skoro polovina Američanů (47 procent)  není schopna ušetřit ani cent. Průzkum mezi americkými padesátníky ukázal, že pouhých 12 procent z nich se cítí být „velmi šťastnými“. 

Teď jeden údaj pro milovníky amerických "zaručených" zpráv:  Plnou důvěru v americká média mělo tehdy jen sedm procent obyvatel USA, vůbec žádnou víc než čtyřicet procent!  Výkonná moc USA měla pouze 11 % důvěry a byla podle agentury AP nejmenší od roku 1996. Úplně rekordní byl podíl 44 procent Američanů, jejichž důvěru vláda a prezident Obama neměly vůbec! 

Podle odborného časopisu The Economic Collapse celková částka amerického státního dluhu činila v tom r. 2015  59,4 bilionu dolarů, přitom před 40 lety činila pouze 2,2 bilionu (vysvětlení k tomuto obludnému vývoji by mohl poskytnout článek, na který odkazuji na konci tohoto příspěvku).

Pan Lička odhadnul, že takové údaje se amerikofilům určitě líbit nebudou. Dále uvedl: Věděli jste, že  asi čtvrtina  všech lidí ve vězeních na celém světě je vězněna ve Spojených státech?  Za rok 2014 policie v USA zabila  asi 1100 lidí!   Během stejného období policie v Kanadě zabila 14 lidí, čínská policie 12 lidí a policie v Německu žádného. (I když vím, že i v Německu se už policie přestala ostýchat a semtam už nějakého pachatele či výtržníka zastřelí).

Po netu kolují i další informace o této báječné zemi, některé např. ve slovenštině, ale ty je problematické zde uvádět. Jsou to krajně nelichotivé informace o zločinnosti, stoupající negramotnosti, spotřebě antidepresiv a drog, nevzdělanosti, atd. Mimo jiné se v nich uvádí, že „USA je jediná krajina z rozvinutých kapitalistických krajín, ktorá nemá program základnej zdravotníckej starostlivosti financovanej štátom...“. K tomu lze doplnit, že v poslední době byly zde na blogu zajímavé informace od několika našich lékařek a zdravotnic, které žijí léta v USA, a pracují v tamním zdravotnictví, jak to tam vypadá. Podle jejich autentických svědectví to v USA namnoze vypadá jako v nějaké rozvojové zemi. Také v západním zpravodajství se v posledních letech objevuje velké množství nelichotivých informací o USA.

Já jsem v Americe nikdy nebyl, ale už 50 let sleduji západní zpravodajství, ze kterého se dá ledacos pochytit. A tak jsem např. v 70.letech viděl na západoněmecké TV reportáž, jak v tom báječném městě N.Y. nějaká dobročinná organisace začala pořádat letní tábory pro děti z chudinských čtvrtí, tj. pro děti, které – podle tehdejšího tvrzení – nikdy neviděly louku, les nebo pasoucí se krávu. Zpočátku ve 14-denních turnusech, které ale po obrovském zájmu musely hned zkrátit na týdenní, aby se dostalo na více dětí.

(Tak s tím naše děti neměly problém. V předškolním věku vůbec trávily většinu roku v přírodě, a ve školním věku pak v přírodě každý víkend a samozřejmě celé prázdniny. V 70. letech jsme byli párkrát u Černého moře a v 80.letech párkrát v Jugošce. A když ne u moře, tak jsme každé léto turističtili od Šumavy až k Tatrám. Mám z toho vyvozovat, že za zločinného komunistického režimu jsme se měli ve „zbědovaném“ Československu lépe než americká chudina? A myslím, že i nejchudší děti u nás věděly, jak vypadá louka nebo les. Přinejmenším je mohly vidět na letních pionýrských táborech, které za „temné totality“ provozovala skoro každá větší organisace. A třídy tehdy jezdily na školy v přírodě na 3-4 týdny, i do Tater. A tak náš nejmladší je z rodiny jediný, který vyjel lanovkou na Lomničák – kam je vyvezla učitelka).

Jak by se tedy mělo americké kapitalistické bohatství projevovat? (Třeba to VKRK M.Š ví, já ne). Ostatně o situaci mládeže v N.Y. do jisté míry vypovídá i film West Side Story natočený v r. 1961.

Vcelku je známé (uváděla to jedna americká intelktuálka, která navštívila naši zemi na podzim 2019, a uváděla to zde na IDNES), že nějakých 50 miliónů obyvatel USA tvoří takovou chudinu, že děti z této chudiny mívají denně jen jedno pořádné jídlo a to ve školních jídelnách (a když byly teď některé školy zavřené kvůli coroně, tak neměly ani to). A uvádějí se také různá, ale dost vysoká čísla, jak je to se zdravotním zabezpečením. Někdy se uvádí, že nějakých 60 mil. obyvatel USA nemá zdravotní pojištění, neboť je pro ně příliš drahé, nebo jsou jiná čísla: 30 mil. žádné pojištění, a dalších asi 40 mil. jen nedostatečné. Ostatně USA jsou na bídu a chudobu zřejmě zvyklé. Stačí si připomenout, do jaké bídy upadly po krachu „svého“ amerického kapitalismu v letech 1929 a následujících. O tom právě teď (možná poťouchle) běhá spousta starých filmových záběrů na kanálu ZDFinfo. A byly v USA další krise,

Právě také koluje po netu krátké video z nějakého shromáždění v USA, kde se mladá holka-zřejmě studentka ptá sedících osob na podiu, proč jsou USA nejlepší zemí na světě. Dáma z podia nadhodí: rozmanitost a příležitost, a nějaký elegán (údajně profesor) tvrdí, že svoboda. Ale herec Jeff Daniels do toho vpadne: není Amerika nejlepší, dalších 180 zemí na světě je svobodných, Amerika je sedmá v gramotnosti, 27. v matematice, 22. ve vědě. Říká že Amerika vede jen ve 3 katagoriích: v počtu uvězněných na 1000 obyvatel, v počtu věřících, že andělé jsou skuteční a ve výdajích na zbrojení. (Z čehož je zřejmé, že USA nikdy nepřipustí na světě mírový pohodový život. To by se americkým zbrojařům nehodilo do krámu. V tom měla komunistická propaganda nejspíš pravdu. Viz také odkaz na informace na googlu na konci této statě).

Nezastírám, že ve světě mne nijak nazajímají milionáři a miliardáři, nýbrž chudina – té je daleko více, a to i v tzv. nejvyspělejších zemích světa. Ostatně se zdá, že nejpříjemněji se žije lidem v několika menších zemích SZ Evropy – či možná žilo, než se tam nahrnuli… atd….

Po netu také kolují všelijaké obrazové či video-soubory. Mezi nimi také fotodokumentace z amerického města Detroitu. Zobrazuje chátrající město plné stavebních ruin, včetně bývalé obrovité radnice. Také chodí po netu dokumentace o Petrohradu, zobrazující paláce a skulptury nešetřící zlatem, což z něj činí jedno z nejkrásnějších měst na světě, dále rozsáhlá dokumentace o celé Sibiři podél železniční magistrály, zobrazující velkolepá města plná mrakodrapů, kulturních paláců (největší operní palác v „zuboženém“ Rusku se nachází v Novosibirsku) a plných automobilového provozu a pěkně oblečených lidí, a také sakrální stavby ve skvělém stavebním stavu (na kterých se také nešetří zlatem)…, atd. A úplná záplava fotodokumentace přichází z Číny, označované v západních médiích jako země superlativů: obrovská třpytivá velkoměsta, mrakodrapy, velkolepé dopravní stavby, skvělá nádraží,…atd. (i když by se mi v těch obrovských výškových obytných domech nelíbilo žít. Buranovi se nejvíc líbí venkovský život v malé vesnici v české krajině). A Číňané mají navíc dost prostředků a nálady budovat v mrazivých zimách v Charbinu obrovské ledové město stavěné z ledových paláců a ledových artefaktů a v noci zářící kýčovitým osvětlením. Také na západních TV kanálech (3sat, ARTE a dalších) se objevuje spousta reportáží z Ruska a Číny. Podle nich to vypadá na prosperující země. Na rozdíl od mnoha dalších reportáží z jiných zemí, např. i z těch USA nebo z Indie.

Takže ono je to s tím bohatstvím a blahobytem ošidné – jak se má na to člověk dívat? A jaký je vliv sociálního rozvrstvení americké populace na kravály poslední doby – to lze jen těžko odhadovat, ale nepochybně značný. Také se divím, kolik českých idealistů (nebo jelimánků?) označuje USA za vrchol svobody a demokracie. Podle mého soudu mají početné vrstvy americké populace k fašismu blíže, než leckteré jiné národy. Stačí si připomenout éru McCarthysmu a hysterii při tažení proti „neamerické“ činnosti v USA v poválečné době. A teď? Vždyť aktivity skupin, zde chybně nazývaných jako levičácké, se nijak neliší od řádění SA v Německu 30.let.

A dívám se na společenské řády podle toho, jak se v nich žije tak zvaným obyčejným lidem, neřkuli přímo tak zvaným pracujícím. No co, já už se s tímhle mohu jen bavit. Také mne na netu pobavilo heslo: Zlikviduj (R)USA a zachráníš svět. Ale pozor: to písmeno R bylo sundavací – to podle toho, komu právě lezeme do zadku.

Na googlu lze nalézt znamenité doplňující informace:

-Tomáš Franke: Krise, jaká krise (velmi zajímavá stať o tom, jak „americký ryzí kapitalismus“ už hubí sám sebe, a to právě urputným úsilím za dosažení maximálního zisku, což má za následek, že příliš mnoho průmyslových výrob už bylo přesunuto do Asie, nebo vůbec v USA zanikly, atd., což zvýšilo sice zisky spekulantům, avšak Američanům už pak zbývá na práci jen mizerně honorovaná tzv. terciální sféra).

-200 let terorismu USA (na 42 stranách přehledný seznam všech amerických válečných zločinů, teroru a válek od 17.stol. do současnosti, což svádí k přesvědčení, že USA jsou světovým teroristou č.1).

Dále mám čerstvě ofocené teletextové stránky z ZDFinfo ze 22.1.:

-Armes reiches Amerika – ubohá bohatá Amerika: v USA vládne odstrašující (erschreckende) chudoba, milióny trpí bezdomovectvím, hladem anebo si nemohou dovolit zdravotní péči.

-Amerikas Heroin-Krise: ve 2017 zemřelo 70 000 na předávkování, mezi lety 1999 až 2017 vzrostl počet takto mrtvých šestinásobně. Tento počet už dávno převýšil počet mrtvých na silnicích.

-Amerikas neue Nazis (jak v USA narůstají nacistické skupiny).

-Unter Waffen – Amerikas tödliche Leidenschaft (mezi zbraněmi – americká smrtící vášeň).

Samozřejmě: co txt-stránka, to hodinový TV-report. Krajně nelichotivý.

 

Autor: Josef Komárek | čtvrtek 28.1.2021 13:50 | karma článku: 29,62 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je nejvyšší čas založit Ústav pro Studium Servilních a Lokajských Režimů.

Je prostě potřeba postavit studium a analýzu servility a lokajství na vědecké základy. Protože to přece není normální, aby v naší zemi tolik vládců a politiků sloužilo cizím zájmům a škodilo vlastní zemi.

23.11.2023 v 13:53 | Karma: 34,60 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik