Příspěvky k 17.listopadu – samé projevy Majestátního Plurálu.

2. 12. 2020 13:40:16
Psalo se tu, že MY se teď máme 1000x lépe, MY jsme se nacházeli v temnotě nesvobody, atd. Kdo MY? Ale jeden velký rozdíl existuje: tehdy byla NADĚJE na rozpad socialismu, teď už je jen JISTOTA civilisační zkázy Evropy.

Nakonec jen nejkrásnější soudružka Kateřina K. zde napsala trochu jinak orientovaných svých „Několik vět...“ – a nebyl to propadák. Ony byly totiž tehdy další milióny lidí a už Tolstoj napsal, že není žádná jednotná historie – každý prožívá svou vlastní.

A ty milóny lidí se nastěhovaly do nových bytů, kterých se po válce do r.1990 nastavělo zhruba 2 milióny, byli dobře najedení, elegantně oblečení, jezdili sice skromnějšími auty, než na evropském západě, ale jezdili, statisíce jich si pořídilo rekreační objekty, atd. (Ač jsem nikdy nevlezl to té Správné Partaje, už jsem tady napsal několik poťouchlých příspěvků o zločinné komunistické diktatuře, zejména o hmotné stránce našeho tehdejšího života: jak jsme bydleli, jak jsme se oblékali, jak jsme se stravovali, jak jsme se rekreovali, atd. Také jak jsme v pohodových 80.letech chodili do tanečních pro dospělé, kde se vždy scházela příjemná společnost. Samozřejmě mně byl tehdejší režim do jisté míry protivný, ale zas tolik jsme si to doma nebrali. Např. nikdy jsme neviděli ani neslyšeli tehdejší zprávy. Ostatně ty jsem neviděl už zase přes 20 let.).

Jó, sem tam něco na trhu chybělo, např. některé ND k automobilům, dále filtrace a bazénová chemie k bazénkům, které si čeští kultilové stavěli na zahradách už v 70.letech, a tak podobně. Také mnohé moderní produkty přicházely na trh se zpožděním proti evropskému západu, atd., ekonomika byla prostě těžkopádná. Jo a s tím cestováním byly potíže.

Ale podle mne napsat, že jsme se nacházeli v takové temnotě nesvobody, že je div, že jsme to vůbec přežili, může napsat jen takový jelimánek, který nemá potuchy, jak se tady žilo za zločinného masarykovského režimu za 1.republiky, kdy bylo téměř jeden a půl miliónu nezaměstnaných a další milióny živořily, a kdy četníci stříleli do hladových nezaměstnaných mužů, jejich žen a dětí, nebo do průvodu dětí a mládeže, a dále nemá potuchy, jak to vypadalo po válce v okolním světě.

O tom okolním světě jsem ledacos pochytil ze západního zpravodajství, které sleduji už 50 let. Už jsem napsal, že asi tak od konce 60.let byla zhruba třetina našeho území pokryta signály z rakouských a bavorských VKV a TV vysílačů (VKV signál zasahoval až do Prahy). Ten příjem jsem si zařídil hned po r.70. A kdo měl takovou možnost a hlavně zájem, tak se dozvídal o dění a problémech jinde ve světě. A že jich bylo! A mohl porovnávat s naším tehdejším životem – což zřejmě mnoha současným propagandistům chybí.

A tak jsem si nedělal iluse, že jen u nás panuje ZLO, zatímco všude jinde na západ od nás panuje DOBRO. A dobře jsem rozeznával, že je více typů Svobody a Nesvobody a také o tom někdy kolem r.80 diskutoval na pracovišti.

Přinejmenším je jeden typ takové té vysoké státní Svobody a pak takový ten přízemní typ Svobody či Nesvobody na lokální, obecní úrovni. A to každý může prožívat jinak. A u nás tehdy panovala taková ta Vysoká Státní Ideologie, kterou si ale mnoho lidí ani moc nebralo. Když na té přízemní obecní úrovni si každý mohl dělat, co chtěl. A říkal jsem na pracovišti, zkuste v bavorské vesnici nechodit v neděli do kostela: budou se na vás dívat skrz prsty. To se mi potvrdilo v polovině 90.let, když jsme byli navštívit německé známé v městečku v kopcích Odenwaldu. Evangelický kostel tam každý den v 6 ráno spouštěl na 5 minut motoricky poháněné zvony – to aby vyjevil, že bůh je přítomen. To byl takový randál, že to muselo probudit každého. Ty lidi tam jsem litoval, ti neměli možnost si ani o víkendu přispat. A jestli to tam mnohé lidi otravovalo? Samozřejmě, že ano, jak nám potvrdil hostitel, ale nikdo ze strachu ani necekne. Protože by se společensky znemožnil – to je prostě jiný typ Ne-Svobody.

Tak takovou agresivní buseraci jsem u nás nikdy nezažil. Po týdnu jsem z toho byl úplně zuřivý a s úlevou jsme se vrátili do našich neznabožských Čech.

A tak by bylo nejlepší, kdyby každý psal jen sám za sebe.

Autor: Josef Komárek | středa 2.12.2020 13:40 | karma článku: 28.62 | přečteno: 684x

Další články blogera

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma článku: 33.86 | Přečteno: 874 | Diskuse

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma článku: 16.94 | Přečteno: 444 | Diskuse

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma článku: 18.64 | Přečteno: 567 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 14.25 | Přečteno: 173 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 282 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 492 | Diskuse
Počet článků 156 Celková karma 27.99 Průměrná čtenost 1567
Senior - bývalý systémový inženýr.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...