Vzpomínka na jahody a pionýrské šátky.

4. 06. 2020 13:45:14
Napsal tu jeden autor 19.5. jak v 50.letech byly povinné pionýrské šátky. Ale neuvedl, ve kterém městě či ve které vesnici. Natož aby to doložil snímky. To v Praze těžko. Mám snímky školních tříd z r. 46, 47, pak z r. 50 a 54.

Na snímkách z let 46-47 jsme ještě čistě chlapecké třídy, na snímku z r.50, což byla pátá třída, to jsme byli už kluci a holky půl na půl, a ze 31 žáků mají jen 3 holky pionýrské šátky. A v r. 54, což byl první ročník průmky, nás bylo ve třídě 45, z toho jen 3 holky a jen jedna měla pionýrský šátek (je příznačné, že to byly vždy jen holky).

Tyhle propagandistické výkřiky se tu objevují dost často. A jak prý nám vymývali mozky propagandou, a čemu všemu jsme prý museli věřit, atd. Tak na naší žižkovské škole jsem nic takového nezažil. Ten snímek z páté třídy dokládá, že jen 3 holky ze třídy měly – když dorazil profi-fotograf – pionýrské šátky. A to nemám ponětí, jak k nim přišly, tohle šlo zcela mimo mne, žádné pionýrské aktivity v naší škole nikdo nerozvíjel. Naši učitelé byli vesměs postarší, žádnou propagandu nevyvíjeli, dějepisář byl takový postarší prďola, a tak až ve zcela nedávné době jsem posbíral informace o tom, kolik lidí mezi lety 1920 až 1933 postříleli četníci při demonstracích a hladových pochodech nezaměstnaných. (Jaká to „temná demokracie“ – když státní moc střílela do hladových mužů, žen a dětí! To rozhořčilo V+W, kteří se „zalkli hněvem“, dále Fučíka, který s 30 spisovateli sepsal protestní manifest, nikoliv však Čapka a Peroutku. Ostatně za zločinného masarykovského režimu stříleli četníci i do průvodu dětí a mládeže – to v Radotíně 1930).

Pamatuji vlastně jen na jednu takovou masovější akci, a sice když umřel Gottwald, tak nás vyvedli k tomu obludnému průvodu, když ho vezli na vrch Vítkov. To jsme stáli dole na Žižkově na kraji Husitské pod tzv. Bulharem.

Nicméně v 50.letech asi bylo možno ojediněle zahlédnout na pražských ulicích pionýrský šátek. Ale že by se pražské ulice po skončení vyučování červenaly šátky? O tom nic nevím. I když Jiří Menzel (r.1938) píše, že u nich ve Strašnicích pionýrské šátky nosili – ale snímek třídy ve své knize neuvedl. Ten byl vůbec horlivý, když umřel Stalin, tak hned na něj napsal do nějakého dětského časopisu básničku. A uveřejnili mu ji.

Když jsem se v r. 60 vrátil z vojny, tak už nepamatuji, že by se nosily šátky. To spíš později, když v květnových dnech stály dvojice čestné stráže u pomníčků a pamětních desek obětí květnové revoluce. A v jedné knize o známé zpěvačce, o 8 let mladší než já, je ta zpěvačka zachycena coby holka na snímku asi páté třídy před venkovskou školou na Chrudimsku – a nikdo nemá na snímku šátek (asi tak rok 58).

Takže nějaké povinné pionýrské šátky? Zase jen nedoložená propaganda. Prý jako symbol komunistické MOCI. To teda ta MOC za moc nestála, když měly šátky jen 3 holky z 31 žáků, nebo pak už v jiné škole jen jedna ze 45. Anebo nikdo. A tak mi není jasné, o čem to teda pan Cilich vlastně psal? Nebo o kterém městě či vesnici psal? Ale někteří zdejší autoři se v tom vyžívají. A mívají takové propagandistické výkřiky úspěch u řady čtenářů. Nejvíc u těch, kteří v té době vůbec nežili.

Přirozeně propaganda bývá úspěšnější, než střízlivé posuzování událostí, faktů či dokonce čísel. To bývá nudné. Právě se na německém teletextu objevila zpráva, že v Německu dosáhl počet lékařů 402 000, čili připadá v současnosti na jednoho lékaře 200 obyvatel. V mém poťouchlém příspěvku (13.3.2018), kde jsem uvedl spoustu čísel o národním hospodářství v r. 1989, jsem také uvedl údaje ze statistiky, že v roce 1937 bylo v Čechách a na Moravě 9 806 lékařů, a v r. 1989 pak 39 253. Pro rok 1990 to zaokrouhleme na 40 000, což při počtu obyvatel ČR 10 miliónů dělá 250 obyvatel na jednoho lékaře. Mám toto považovat za „zničení“ naší země zločinným komunistickým režimem? Když v Německu teď připadá 200 obyvatel na lékaře a u nás před 30 lety 250? Také v současné vzrušené době vyšlo najevo, že komunisté za 40 let tu nastavěli tolik nemocnic, že u nás máme více než 3x větší kapacitu nemocničních lůžek, než ve staré dobré Britanii. Nebo tu také nastavěli množství přehrad, atd.... Také forma „zničení“ či „zruinování“ naší země (jak tu občas někteří píšou).

Nikdy jsem nevlezl do té správné Partaje, ale v naší rodině jsme si tu „temnou totalitu“ příliš nebrali. A zrovna teď jsme s mladými vzpomněli na to, když jsme ke konci 70.let dojížděli v pátek odpoledne na zahradu (to už chodili do školy), jak hned od auta běželi na jahody a cpali se plnými pusami. Ony se dětičky rády cpaly jahodami sotva se batolily. A užily si předškolního věku na zahradě dost. Ženské tehdy za „temné totality“ nežily ve „strachu“ (další takový pojem jednoho takového autora), měly zaručen návrat po mateřské na své pracoviště. A tak si to mnohé užívaly, moje plných pět let, vždy tak 8 měsíců v roce na venkově. Proto jsem od května 1970 dělal hlavní potravinové nákupy, takže vím, kolik masa jsem v pátek přivážel ven k rodině. I když i tam do obce v pátek přijížděla pojízdná prodejna, i s masem.

K těm jahodám to byla teď příležitost – zavzpomínat si. Na TV reportážích z blízkého Saska uváděli, jak tam pěstují jahody i v rozsáhlých skleníkách. Nu zkusil jsem to, a letos 4.března jsem do poloviny skleníku vysázel do substrátu čerstvě koupené jahodové sazenice (tedy loňské, přinesli je 3.3. v jedné známé jahodárně ve svazkách z chladírny, nevypadaly na pohled nijak nadějně). Ale hned prudce vyjely a tak už od 9.května sklízíme české jahody.

Tak to jsou životní radosti buranů. Vždyť jak napsal Henry David Thoreaum: Zahrada je místo, odkud na stát není vidět.

Autor: Josef Komárek | čtvrtek 4.6.2020 13:45 | karma článku: 25.40 | přečteno: 829x

Další články blogera

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma článku: 33.86 | Přečteno: 874 | Diskuse

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma článku: 16.94 | Přečteno: 444 | Diskuse

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma článku: 18.64 | Přečteno: 567 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 326 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 156 Celková karma 27.99 Průměrná čtenost 1567
Senior - bývalý systémový inženýr.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...