Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vlastně může pistole posloužit osobní obraně? (Zamyšlení burana).

Opět se zde vyskytly příspěvky podporující soukromé držení zbraní pro tzv. osobní obranu – což jsou takové vágní pojmy. Pokouším se konkretisovat, jak vlastně může střelná zbraň posloužit osobní obraně.

O minulé éře může kdokoliv hlásat cokoliv. Zejména ti, co ji ani nezažili. A každý ji mohl prožívat po svém. Už jsem vícekrát popudil některé čtenáře – ale o pocitu bezpečí za tehdejší doby jsem ještě nepsal.

Sice už jsem párkrát připomínal, že vražednost v naší zemi byla v 80.letech prakticky poloviční proti současnosti: v ČR dosahoval počet  usmrcených způsobených úmyslně jinými osobami zhruba 85 ročně (údaj ze statistiky ČSFR1990), když hned po vypuknutí svobody stouplo toto číslo na dvojnásobek, tj. na 170. Velmi pomalu toto číslo klesalo, až asi před třemi roky kleslo na 135 v tom roce. Znamená to tedy, že po vypuknutí svobody bylo za posledních 30 let zabito a povražděno o nějaký tisíc až dva tisíce lidí více, než za srovnatelné období do roku 1989. Za zločinné komunistické diktatury bylo pistolí a revolverů mezi lidmi málo, a tak ke střelbě s vražednými úmysly docházelo asi jen ojediněle. Také k masovému usmrcování nedocházelo – vlastně si pamatuji jen na jeden případ, kdy narušená ženská si pronajala nákladní auto a záměrně vjela v Praze na Letné na chodník tramvajové zastávky s úmyslem zabít co nejvíce lidí. Zabila jich tehdy asi do deseti, to už si přesně nepamatuji. Vlastně to byla průkopnice masového vraždění lidí mobilním prostředkem, byla pak popravena (a snad to byla poslední popravená vražedkyně).

Teď je mezi lidmi krátkých střelných zbraní daleko více – a tak je také daleko více povražděných. Vždyť je to tak jednoduché: mačkat spoušť, dokud jsou v zásobníku náboje. Konec konců k ničemu jinému se krátké střelné zbraně ani nehodí, než k zabíjení lidí. Nebo jsou také k obraně? Ale kdy a jak?

Opakovaně se zde na blogu rozpoutávají kampaně, jak je to báječné, když člověk může vlastnit střelnou zbraň pro svou obranu. Já nad tím jen kroutím hlavou. Právo vlastnit střelnou zbraň nepochybně vedlo k tomu, že v Evropě je v oběhu obrovské množství krátkých střelných zbraní, u nás asi 300 tisíc, v Německu přes 10 miliónů, …atd. Ale zcela mi uniká, jak by mohly krátké střelné zbraně sloužit k vlastní obraně. To ještě žádný zdejší zaujatý autor neobjasnil. Ti většinou jen vágními pojmy obhajují možnost vlastní obrany střelnou zbraní, nebo používají pojmu „nošení“ zbraně, a pod. A jak by to mohlo vypadat konkrétně? Když abstraktní pojem „nošení“ zbraně nahradíme konkrétním pojmem „nesení“ zbraně.

Běžná pistole váží zhruba tři čtvrtě kilogramu. S plným zásobníkem ještě více. Aby sloužila k vlastní obraně, tak to by ji musel člověk mít stále u sebe. Kdekoliv dnes může dojít a také dochází k přestřelkám – dokonce i na nemocničním pokoji, když pacienta štvou dva další spolupacienti (také mne štvali před časem dva pacienti v městské nemocnici, byli moc hluční, ale dali si říct). Dále před bankami, v bankách, v hospodách, u pump, v nákupních centrech, atd. Zkusil si někdo dát do kapsy skoro kilový a poměrně veliký kus železa a stále s ním chodit? Já osobně jsem si kdysi na vojně rekreačně zastřílel z armádní devítky – a to už byl pěkný kus železa do ruky.

A tak si představuji: jedeme s bábinou jednou týdně do okresního města na nákupy a já samozřejmě strkám do kapsy skoro kilový kus železa. Takže mi nadouvá kapsu, div ji neprotrhne (sice žádnou takovou kapsu v kalhotech od Vietnamce ani nemám, tam se s bídou vejde kapesník, dokonce v současném zimním oblečení vůbec nemám nějakou kapsu, kam bych mohl zastrčit pistoli. A když sedím, tak mám vůbec problém ten kapesník vytáhnout.). A co dál? Ve velkoprodejně se rozejdeme mezi regály, nevidíme na sebe (běžně se seniorské páry ve velkých kšeftech hledají), a najednou někde mezi regály vznikne přestřelka. Co teď?

Nebo: v létě v lehkém oblečení jde člověk někam na koupaliště, kam ten kilový kus železa vlastně strčí. A také u bazénů vznikají střety – jako např. v Teplicích – naštěstí se tam nestřílelo, ale mohlo.

Nebo: u venkovského domu někdo zazvoní, jdu se podívat, kdo je, pes štěká a u vrátek cizí chlap. Mám si už vzít střelnou zbraň s sebou? A může mne hned zastřelit, přepadnout nás a vyloupit? Může! Ale takhle pořád myslet? Vždyť bych z toho byl úplně neurotický.

A jak v rodinách? Muž, žena a dospívající potomek, nebo dva. Kdo si ráno cestou do práce vezme pistoli. Samozřejmě muž – a žena pojede do práce zcela bezbranná? Nebo budou mít všichni zbraně? A kde na to vezmou? Vždyť i student by měl být ozbrojen, také učitelka – kolik už bylo střílení v evropských školách! (Němci to nazývají Amoklauf).

Pokud vím, tak v německých domácnostech musí být zbraň uložena v tresoru, nebo jinak pod zámkem. Pak je ovšem k obraně zcela bezcenná. Jak je to u nás, to nevím.

A je ještě jiný problém: nějakou pistolkou se střelec zastavit ani nedá. I postřelený člověk může ještě střílet. Na zastavení střelce je potřeba jen těžká brokovnice. Ty také mají policajti v USA nafasované.

Tak nevím. Považuji za zcestné hlásat, že čím bude mezi lidmi více zbraní, tím budou lidé žít bezpečněji. Ale už se stalo a už se s tím nic nenadělá. Může člověk jen nostalgický vzpomínat, jak se cítil za zločinné komunistické diktatury bezpečně. O nějakém střílení tehdy nebylo řeči, k vraždám sice i tehdy docházelo, ale většinou v rámci rodin, ze žárlivosti, anebo při loupežných přepadeních. Ale bylo toho podstatně méně.

Samozřejmě i já propaguji doma nějaké ty principy bezpečí. V metru nebo na nástupištích si zásadně stoupat zády k nějaké stěně, když jdu na náměstí k bankomatu, rozhlédnu se, zda se nepohybuje v okolí nějaká podezřelina. A to je asi tak všechno. Nevím, jak si ti propagátoři držení či nošení zbraně (nebo nesení?) vůbec představují, jak by to mělo konkrétně vypadat.

Mně z toho vyplývá, že rozšíření střelných zbraní u nás i v Evropě je obrovským civilisačním omylem. O USA a vůbec celé Americe nemluvě. V tom projev „svobody a demokracie“ nevidím. I když na to tady byly výkřiky, jak to bylo za minulé éry hrozné, když mohla nosit zbraně jen komunistická policie. A o co jsme teď prý svobodnější.

Prostě zlo, fanatismus a obyčejná lidská hloupost zvítězily. Nic nového pod sluncem. Také je to velký kšeft. V jednom filmu W.Allena se říká: Smrt je dobrá věc – to potvrdí každý zbrojař.

Pomatenci se v populaci vyskytují vždycky. Tomu nelze zabránit. Záleží jen na tom, jak snadno se dostanou ke střelným zbraním. Jenže vylikvidovat krátké střelné zbraně mezi obyvatelstvem – toho už také nelze dosáhnout.

Autor: Josef Komárek | úterý 17.12.2019 9:00 | karma článku: 35,34 | přečteno: 9258x
  • Další články autora

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je nejvyšší čas založit Ústav pro Studium Servilních a Lokajských Režimů.

Je prostě potřeba postavit studium a analýzu servility a lokajství na vědecké základy. Protože to přece není normální, aby v naší zemi tolik vládců a politiků sloužilo cizím zájmům a škodilo vlastní zemi.

23.11.2023 v 13:53 | Karma: 34,60 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14

Aktualizujeme Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik