Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brambory: nově jen pro bohaté.

Už tu byl příspěvek „Vlastní bydlení: nově jen pro bohaté!“ Doba pokročila a teď už aby se totéž říkalo o bramborách. Tak to je fór. Aby chudý člověk váhal, jestli má koupit kilo nebo dvě kila brambor, to tu ještě nebylo.

Brambory – to byl vždy symbol potravy pro chudinu. A přitom co tu už bylo propagandy, co všechno komunisté zničili: venkov, zemědělství, atd. Což o to, nás venkovských buranů, co si brambory pěstují vlastní, se to netýká. A je nás takových dost – soudě podle toho, kolik se na jaře prodává sadbových brambor v nedaleké prodejní hale, to jezdí jedno auto za druhým (a to zdaleka nedáváme každým rokem novou sadbu).

Nedávno kritisoval pan Babiš české zemědělství, jak produkuje tak málo pro naši spotřebu, že se dnes už většina potravin dováží. Tomu prostě nerozumím. Nerozumím tomu, proč většina kravínů, postavených do konce 60.let, je dnes prázdných, pustnou a začínají propadat zkáze, atd. Zato exportujeme ročně na 3 milióny tun obilí, protože nemáme dost masné, mléčné a vaječné produkce, abychom ho zkrmili. Pokud si pamatuji, tak za zločinné komunistické diktatury jen asi čtvrtinu produkce obilí tvořilo tzv. chlebové obilí, tj. obilí pro přímou spotřebu, většina produkce obilí se zkrmila. A pro výkrm vepřů se ještě z Ameriky dováželo ročně několik set tisíc tun pokrutin. Také leta sleduji na teletextu, jak neustále klesá produkce i brambor. Tak tomu také nerozumím. Mám se tím bavit? A mám teď problém koupit obyčejné krupky, jak má potom člověk uvařit nastavovanou kaši? Ostatně z brambor jsou ty nejlepší lidové chuťovky: nastavovaná kaše s osmaženou cibulkou a volským okem, kulajda, bramborák, bramborové placky s bílým kafem, a další.

Také se tu zase rozjela popuzená diskuse, jak s tím bydlením. Tak z toho jsme my starší také většinou venku. Také hvězda zdejšího blogu tu měla hódně klikanej příspěvek, kde zase jako obvykle většinu viny přičetla státní bance, atd. Jenomže: tahle situace s bydlením postihuje celou západní Evropu. A tam vliv naší banky nezasahuje. Nezasahuje do Londýna, do Paříže, Rotterdamu, do německých velkých měst, a vůbec do všech městských a průmyslových aglomerací. Všude tam je kritický nedostatek bytů, staví se málo a draze, náklady nájemného bydlení explodují do nebetyčných výšek, atd. Zato excelují koncerny spravující a pronajímající nájemné byty. Např. německý koncern Vonovia (jeden z největších) ročně zvyšuje zisky o dvouciferné procentní hodnoty a představitelé správní rady si ročně přihrnují miliónové bonusy (v E). Proč by ne, když se jim tak dobře vede. Ale právě tento koncern přišel teď s rádoby ušlechtilým slibem, že nájemníky přes 70 let už nebude vyhazovat z bytů a nějak jim bude účtovat tzv. „zaplatitelné“ nájemné. Je přes to na západě mnoho rozčilování, bouří se demonstrace proti „šílenství“ stále stoupajících nájmů, tzv. levice to označuje za největší sociální problém dneška, navrhuje různé excesy, atd., zatímco co pravice si také mele své.

Zkrátka, už leta sleduji, že je mnoho oblastí, kde kapitalistický mýtus o neviditelné ruce trhu, která údajně vše vyřeší, vůbec nefunguje. Vlastně ta neviditelná ruka trhu nejlépe ještě tak funguje u zábavní elektroniky a podobných v podstatě zbytných produktů. Řada oblastí lidského života je podle mne limitována mnoha dalšími faktory, u zemědělské produkce je to rozlohou zemědělské půdy, u bydlení stále se zmenšujícími rozlohami disponibilních stavebních ploch, atd. Nikde v západní Evropě nestačí výstavba nájemných bytů potřebám, je to také často ventilované téma ve zpravodajství.

A jsou také jiné faktory, jako např. když všichni prodávají totéž (tak jakápak konkurence), a přitom se daný produkt musí(!) kupovat, což se projevuje např. u benzínu a léků. A tak čím více pump a lékáren, tím dražší zboží – do těchto procesů se hrne kdekdo, a kdekdo si chce omočit sosák.

Autor: Josef Komárek | čtvrtek 30.5.2019 13:50 | karma článku: 37,72 | přečteno: 2256x
  • Další články autora

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je nejvyšší čas založit Ústav pro Studium Servilních a Lokajských Režimů.

Je prostě potřeba postavit studium a analýzu servility a lokajství na vědecké základy. Protože to přece není normální, aby v naší zemi tolik vládců a politiků sloužilo cizím zájmům a škodilo vlastní zemi.

23.11.2023 v 13:53 | Karma: 34,60 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,13
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik