Jak to bylo dříve s „těžko sehnatelnou západní hudbou“?

29. 11. 2018 13:49:19
Takový pojem se objevil ve zprávě na CTtext 15.11. v souvislosti s jakýmsi Jiřím Gansem. U něj v bytě v Č.Budějovicích se prý pouštěla „těžko sehnatelná západní hudba“. Skutečně těžko sehnatelná? A v Budějicích?

Dobře vím, že v r.59-60 byla v Rakousku a v Německu už vybudována rozsáhlá síť VKV-vysílačů, které pokrývaly signálem i rozsáhlá území na jižní Moravě, a v jižních a jihozápadních Čechách. A tam bylo k disposici úplné móře západní hudby. Vždyť jiná než anglosaská zábavní hudba se v těch zemích ani nehrála – pop, jazz, rock. Později někteří z nás zjistili, že rozhlasový VKV signál ze Západu zasahoval až do Prahy – alespoň do vhodných míst. TV signály do Prahy nezasahovaly, jen zcela výjimečně, ale byly dobře přijímatelné v jižnějších a v JZ oblastech ČR. Ve vhodných lokalitách bylo možné přijímat rozhlasové signály ze západních VKV vysílačů až do vzdálenosti 200 km od těchto vysílačů, a to v hi-fi kvalitě.

Se západním vysíláním na VKV jsem se seznámil jako voják. Absolvoval jsem totiž v ZVS vcelku šikovnou poddůstojnickou školu, kde nás cvičili pro radiový průzkum, tj. denně na učebnách dvě hodiny němčiny nebo angličtiny, dále radiotechnika, atd., byli jsme tam samí maturanti, už s předchozími znalostmi jazyků, a pak po 10 měsících jsme se rozlezli po našich hranicích a sledovali jsme radiový provoz z vojenských prostor v Bavorsku, dále letecký radiový provoz, atd. Nejlepší angličtinář poslouchal i vojenské zprávy z AFN Frankfurt. Ony blbnuly obě strany.

A tak když v Bavorsku vzlétl radarový průzkumný letoun C124 a začal dlouhé hodiny pendlovat na trase Mnichov-Norimberk a zpět, a když se hlásil své letecké kontrole při každé otočce, tak jsme to hned zahlásili do Prahy na PVOS (protivzdušnou obranu státu), kde zase přijali příslušná opatření, atd. Oni také používali velmi rafinované volací znaky, obvykle CowNN, takže jsme hned věděli, že KRÁVA je ve vzduchu (létal ve výšce přes 20 tisíc stop a jeden úsek mu trval půl hodiny). Na Šumavě (někde blízko Čerchova) hned za naší hranicí rekonstruovali ještě do r.90 velkým nákladem podobné zařízení, ta věž tam stojí do dneška, dnes už jen jako musejní artefakt – když jsme se přece připojili k údajně ne-agresivnímu paktu NATO. (Dobře vybavená odposlechová stanice na U.S. letecké bási Misava-Japan se objevuje v americkém doku-filmu Coded Hostile – Todesflug KAL007, který seriosně a bez laciné propagandy pojednává o sestřelení korejského letadla u Kamčatky v r.83).

Ale my jsme měli u naší jednotky také magnetofony a další aparáty. Vojenský radiový provoz v Bavorsku probíhal většinou v rozsahu asi tak 30 až 60 MHz, naše komunikační aparáty (dovezené ze Západu) chodily od 30 do 180 MHz, a tak jsme zjistili, že na Západě se už v pásmu 88 až 100 MHz vysílá spousta běžného rozhlasového vysílání, a to se spoustou „západní“ hudby. Takže mluvit o „těžko sehnatelné západní hudbě“ v Č.Budějovicích je jen novodobý propagandistický blábol. Tou už byly Budějice někdy od 50.let úplně zaplavené. V Budějicích měli i výhodu TV příjmu z blízkého Rakouska. A tam se vyskytovaly lahůdky, které se u nás skutečně neobjevovaly. Už jsem psal, že v r.77 byl natočen nejroztomilejší James-Bond-film „Špion, který mě miloval“, kde už britský agent spolupracoval na záchraně světa s ruskou agentkou Aňou Amasovou – no nebyla to paráda? Ale taková byla skutečně tehdy atmosféra. Na německé TV to běželo asi tak v r.80, tehdy se mohl člověk jenom bavit (nad závěrečnou scénou jsem se už chechtal).

Myslím, že asi dva kluci v naší jednotce si tehdy koupili i (tehdy elektronkové) magnetofony Tesla-Sonet, a pilně si tu západní hudbu nahrávali. Ostatní „neukáznění jedinci“ jsme si tu hudbu nahrávali na služebních magnetofonech. V 60.letech jsem pak toto pustil z hlavy, ale v 70.letech jsem se k radioamaterství vrátil. A zařídil si příjem západního VKV vysílání jak v Praze, tak v hi-fi kvalitě na venkově. Na tom venkově i přijem TV. Nepamatuji se, kdy začalo VKV vysílání u nás, zřejmě trochu později, naštěstí v jiném pásmu, takže se kanály nemíchaly do sebe, ale obstarat radio se západním pásmem nebylo zas tak obtížné (známý mi přivezl tuner Grundig, i když to bylo poněkud drahé). Později vyráběla Tesla Bratislava tunery s východním i západním pásmem VKV. Ale daly se stavět i amatérsky.

A do dneška jsem pobaven tím, jak se dálkovému příjmu VKV a TV věnovali v odborném časopisu pro kutily AMATÉRSKÉ RADIO. To bylo nějakých návodů! A to prosím tento časopis vydával Svazarm, tedy tehdejší „zapojená“ organisace. I já sám jsem tam pak publikoval nějaký ten návod. Úspěšnou knihu Milana Českého (Antény pro příjem rozhlasu a televize) vydal SNTL po prvé v r.75, pak byla ještě další vydání.

Na příjmu ze západních zdrojů nás bylo dost, takže nějaké informační embargo neexistovalo ani za zločinné komunistické diktatury. A pilně jsem na pracovišti rozkecával, co jsem zajímavého slyšel nebo viděl ze západního vysílání.

-----------------------------------------

Ale tak úplně bez „západní hudby“ jsme nebyli ani v 50.letech. Především v Praze tehdy existovalo několik velkých tanečních orchestrů, které hrály zejména na plesech, swingovou a běžnou taneční musiku. Troufám si tvrdit, že nikdy se u nás netancovalo tolik, jako v 50.letech – to bylo nějakých plesů, v zimním období téměř každý den, i sokolové měli své šibřinky, i baráčníci své bály. A nebylo plesu, kde by se např. nehrál legendární foxtrot Woody Hermanna Na plese dřevorubců. Menší taneční orchestry a skupiny na živo hrály o nedělních tanečních čajích (tam bývalo vstupné 6 Kčs). Mnoho pořadů o swingu a jazzu se konalo v pražském Divadle hudby. Jednak byly probírány velké americké swingové kapely, jazzové orchestry (Louis Armstrong a další), americké hudební filmy (s Ginger Rogers a Fred Astairem, atd.). Tam jsem chodil v 50. letech dobře 4x až 5x měsíčně. Emanuel Uggé pořádal jazzové programy s Pražským dixielandem, atd. V Brně už myslím tehdy exceloval Gustav Brom (který se později „proslavil“ ódou na Gagarina). Nu, nedá se říci, že bychom tak úplně strádali. V rozhlase to ovšem byla bída.

Po r.70 pak vycházelo mnoho desek s americkou swingovou a další musikou. Co se ale tehdy hrálo v našem rozhlase, to nevím.

Po roce 70. se také do Československa dostaly některé americké hvězdy: Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan a možná další. Jiné si už nepamatuji.

(Ostatně, když prý u toho pana Ganse pouštěli „těžko sehnatelnou západní hudbu“, z čeho ji vlastně pouštěli. A kde ji sehnali? Desky se k nám tehdy nedostávaly, takže z magnetofonu? Ty už Tesla vyráběla. A odkud ji nahrávali? Ze západních VKV vysílačů? Ale to pak byla „SNADNO sehnatelná západní hudba“).

Autor: Josef Komárek | čtvrtek 29.11.2018 13:49 | karma článku: 24.14 | přečteno: 1044x

Další články blogera

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma článku: 33.86 | Přečteno: 874 | Diskuse

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma článku: 16.94 | Přečteno: 444 | Diskuse

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma článku: 18.64 | Přečteno: 567 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 125 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 280 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 484 | Diskuse
Počet článků 156 Celková karma 27.99 Průměrná čtenost 1567
Senior - bývalý systémový inženýr.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...