Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S těmi singlisty je to myslím mnohem složitější…

…než jak to tady popsala Markéta Š. Autorky si vážím, je to hvězda blogu.idnes, ale takový zjednodušující pohled s ní nesdílím. Ostatně, podobnému tématu jsem věnoval můj úplně první příspěvek zde na blogu.

(Sice je až na druhém místě, první vložení se pro moji neobratnost nepovedlo, ale nějak to první vadné vložení ani teď nedokážu zrušit).

Ten první příspěvek jsem měl tehdy rozepsaný 15 let a v podstatě nemám, co bych na něm korigoval. A to na blogu straší od 3.1.2011., a má za tu dobu 4000 kliknutí (rozlišuji kliknutí a přečtení – ono to není totéž).

Ještě v dobách dávno minulých, kdy jsme se v inženýrské branži zabývali systémovým inženýrstvím, jsme také narazili na problematiku tzv. fuzzy systémů – tj. kalných, mlhavých či nezřetelných systémů. Ty myšlenky se rozvíjely už v sedmdesátých letech jako reakce na to, že řada systémů v hospodářském prostředí (a zejména komplexní ekonomické a společenské systémy s lidským činitelem) má těžko postihnutelné a definovatelné vstupy a výstupy, struktury, funkce a efekty. Ta problematika se dala vyjádřit několika otázkami:

-co to je? (ono je totiž obtížné v rozsáhlých společenských procesech vymezit vůbec nějaký systém)

-co do toho patří (tj. které prvky)

-jak se to chová

-jak se to dá ovládat.

Autorka M.Š. nemá ráda příliš mnoho sociálního státu, mne to také popouzí, ale problém demografického udržení života není tak jednoduchý, aby bylo možno prostou redukcí sociálního státu zajistit dostatečný demografický vývoj.

Pojem demografická či kolektivní sebevražda národa byl před lety ještě nový, ale guru světového managementu P.F.Drucker označil proces kolektivní sebevraždy probíhající v některých vyspělých zemích Evropy a severní Ameriky za klíčovou světovou hrozbu (a to už v minulém století).

Je také řada reálných faktů, které prostě nedovolují vyvodit jakékoliv závěry z nějakého jednoduchého státního zákroku.

Vezměme např. 70.léta u nás: to zde byly ruské tanky, byli jsme pobouřeni (ale možná přišlo i trochu uklidnění, to jaro 68 bylo příliš rozčilující), začala klesat porodnost (i když není zcela doložené proč) a partaj se trochu snažila cosi vylepšit a zavedla nějakou podporu pro matky s druhým dítětem (špatně si pamatuji, o co přesně šlo, myslím že dostávaly po mateřské 500 Kčs měsíčně nějakou delší dobu). A národ na to zareagoval (naše rodina také, ale nezávisle na té podpoře, pro nás to byla jen náhodná shoda). Dnes se říká, že došlo k populační explosi, já tomu tehdy posměšně říkal hnutí pětistovkařek. Tedy více sociálního státu tehdy přineslo zvýšení porodnosti.

Naopak: kdysi jsem se dočetl (já se dost často zajímal o zbytečnosti), že v New Yorku tvoří singlisti obého pohlaví ve věku od 20 do 50 let nejpočetnější populační skupinu. A že by zrovna tam na ně působilo příliš mnoho sociálního státu?

Nebo: v Evropě mají kriticky malou porodnost německé národy, ve Švýcarsku vzniknul dokonce pojem stávka či vzpoura děloh, protože zejména Švýcarkám se do těhotenství nechce. A že by to bylo přílišným sociálním státem? Naproti tomu v Itálii a Francii je porodnost vcelku příznivá. Proto také Němci označují Francii jako kinderfreundlichen Staat. A vlastní jako kinderfeindlichen Staat. I když se teď po mnoha letech v Německu porodnost trochu zdvihla – ale to mohou zajišťovat ne-Němky. V Německu už totiž zhruba 18 mil. obyvatel (tedy 20% všeho obyvatelstva) má ne-německý původ. A to do toho ještě nejsou zahrnuti migranti posledního roku! A o Britanii se uvádí, že polovina dětí se tam už rodí v muslimských rodinách (W+K už tu anglosaskou populaci nemohou zachránit).

A hraje v té problematice nějaký vliv pocit štěstí nebo životní radosti (joie de vivre)?  Také asi těžko: značná porodnost byla např. za Protektorátu. I když: když začali posílat i mladé ženy na nucené práce, tak nejjednoduším způsobem, jak se tomu vyhnout, bylo vdát se a otěhotnět. Ale to bylo až později.

Takže to je problém: přisoudit ve složitých procesech určitému podnětu určitý vyhraněný výsledek.

Samozřejmě nad současnou společenskou atmosférou my starší většinou jen kroutíme hlavou. Propagace homosexuality, kdejakých hovadin, extrémních tzv. adrenalinových aktivit… Co je na tom tak přitažlivého, aby byli lidé ochotni se kvůli tomu zabíjet? (V neděli parašutistka v M.B. a německá horolezkyně,32, v labských pískovcích). Nebo končili v lepších případech na vozíčkách? Nebo je to z nudy? (Před lety jsem četl také nějakou studii nějakého amerického vědce, který seřadil faktory ohrožující lidstvo, a dost vysoko na první místa zařadil nudu. Tedy alespoň v tzv. vyspělých zemích).

Ale lze vůbec hledat viníka za všeobecnou degeneraci společnosti? A ještě méně za něj lze označovat sociální stát, nebo stát vůbec. A konec konců co je to stát? To jsou zase jen ti lidé, co teď podléhají té degeneraci. To není žádná vrchnost nad nimi.

Nepochybně značnou roli hraje obecná propaganda. Jakkoli jsme se naše rodina od komunistické propagandy v době tzv. normalizace oddělili, přece jenom obecnou propagaci dětí jako budoucnosti národa jsme cítili. Také tehdejší daňový systém dodnes pociťuji jako inteligentnější: kdo neměl děti, platil v dospělosti o 40 až 60% vyšší daně.

A masová propaganda hned po vypuknutí svobody toto všechno odvrhla. Co všechno se hned začalo propagovat: asertivita, rozhodujte si sami za sebe, samá lidská práva, ale žádné lidské povinnosti, užívejte si života a sexu, každá zhovadilost je přípustná, všechno se smí, atd.

Např. obskurní časopis BRAVO (který dal Vatikán na index jako zcela nevhodný pro mládež) vtlouká do hlavy už dětem, jak si nejlépe užívat sexu, atd. (Nedávno jsem zahlédl děti na jednom hřišti, jak si v tom horlivě listují, bylo jim asi tak 10).

A nepochybně spoustu lidí ta demografická (i jiné formy) degenerace baví. Užívají si života, minimální povinnosti, jen kariéra, sex a zábava. Že jednou zestárnou, na to moc nemyslí. Ale že by za tím stál jen sociální stát?

Uvědomuji si však, že v naší společnosti jsou to zejména ženy, které mají největší problémy v životě, a často ten život i velmi těžký. Nemám na mysli ženy z té společenské vrstvy, se kterými se nejspíš sejde autorka M.Š. Je daleko početnější populační segment holek a žen se základním vzděláním, někdy vyučené, nebo nejvýš s nějakou tou maturitou. Také nevím, jak se na porodnosti podílejí tyto různé společenské kategorie (sleduje to u nás vůbec někdo? – ale bylo by to nepochybně zajímavé).

V 90.letech jsem coby průmyslový projektant velmi mnoho komunikoval s dělnicemi ve venkovských fabrikách, nejsou to žádné hlupaně, ale nesporně uvažují jinak než pražské dámy. Určitě by z nich nevypadl výrok, že sociální stát je vinen tím, že lidsky nedozrály. Na takový výrok už musí být skutečně vzdělanec. V našem vesnickém okolí je dokonce řada mladších žen (dříve holek), které se normálně vdaly a mají už nejméně dvě děti. A tak když se v sousedství sejdou v neděli rodiny, tak zahrada pod námi je plná dětiček.

Takže nepochybně mohou různé společenské kategorie reagovat na různé společenské tlaky různě, možná i zcela odlišně. A také možná odlišně ve městech a na venkově. A nějaký sociální stát? – to je jen jeden z možných tlaků. (A už vůbec nevím, jaké tlaky přimějí některé mladší dvojice, že sice děti nemají, ale pořídí si drahého psa).

Myslím, že pro společenské vrstvy žen, které žijí v reálném světě, je největší hrozbou ztráta zaměstnání a tedy obživy. Nedělejme si iluze: ono se sice uvádí, že průmyslu chybí na 100 000 pracovních sil (dělníci, technici,…), ale tím se myslí převážně mužské pracovní síly, nikoliv ženské. V současném společenském a ekonomickém řádu došlo nejspíš ke značnému poklesu pracovních míst pro méně nebo jen středně kvalifikované ženy. A tak se jich velmi mnoho nachází ve velkých problémech.

Také na venkově jsou singlistky, také proto, že sice zaměstnání mají, ale bojí se o něj: a tak kupř. pětatřicátnice nevalně placená jako prodavačka ve velkoprodejně se nechce ani vdát ani mít děti, protože by o práci přišla, a kde by pak s dítětem něco sháněla. A nad těmito ženami stále visí hrozba, že by ji nějaký muž opustil a skončila by jako samoživitelka. A ty pak bývají zcela na dně. Na nějaký vliv sociálního státu taková žena vůbec nepomyslí.

A po padesátce? Nepamatuji, že bych někdy v posledních letech viděl někde nějakou pracující šedesátnici, tedy těsně před důchodem, a to v obvyklých ženských povoláních (v obchodě, službách, úřadech, v kulturních zařízeních, bankách, zdravotnictví, …atd., možná tak někde jako uklízečku). Ty jsou už většinou na dlažbě dávno před důchodem. (O těch padesátnicích už tu dobrý přípěvek byl, nemohu ho teď najít. Pár takových nezaměstnaných padesátnic znám, prožívají to velmi těžce).

A tak mám pocit, že v uvedeném příspěvku si autorka M.Š. tak trochu ulevila od situace, která ji zlobí. Sice to bylo hodně čtené, dosáhlo to vysoké karmy, ale že by zrovna příliš mnoho sociálního státu neslo vinu za demografickou sebevraždu národa? To prostě nevidím jako doložené. Těch vlivů je tam příliš mnoho. (A že je tisíce příčinných událostí, které formují nějakou dějinnou linii, toho si byl vědom už Tolstoj v 19.století – a že se pak z nich vybírají jen některé. Proto Tolstého tak oceňuji).

I mne popouzí sociální stát, zejména vykrmováním všelijakých parazitických neziskovek typu pánek v tísni. Ale to je nemoc mnoha tzv. parlamentních demokracií – politici si kupují voliče, aby nepřišli o koryta.

Samozřejmě od demografické sebevraždy národa se bude odvíjet spousta dalších „nepříjemností“. Např. zhroucení důchodového systému. A nic nepomůže zaříkání, že já jsem si na důchod našetřil. A to vůbec nevíme, jak dopadne Evropa v příštích desítkách let. Nevzniknou v (západní) Evropě občanské rozbroje až občanské války mezi původním a vetřelým obyvatelstvem? Jaký by to mohlo mít vliv na ekonomiku a bankovnictví?  Mne by to už nemělo bolet, ale jsou tu přece naši potomci.

Autor: Josef Komárek | čtvrtek 29.9.2016 13:13 | karma článku: 45,40 | přečteno: 11772x
  • Další články autora

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 567x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je nejvyšší čas založit Ústav pro Studium Servilních a Lokajských Režimů.

Je prostě potřeba postavit studium a analýzu servility a lokajství na vědecké základy. Protože to přece není normální, aby v naší zemi tolik vládců a politiků sloužilo cizím zájmům a škodilo vlastní zemi.

23.11.2023 v 13:53 | Karma: 34,60 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je toho víc, co nebylo sedmnáctého zmiňováno.

Nežili jsme přece v izolované bublině. Už více let byla v Polsku aktivní Solidarnost s Walensou v čele. Ale podle mne největší průlom do bourání diktatur učinili Maďaři, když v létě 89 zcela otevřeli hranice do Rakouska.

19.11.2023 v 14:54 | Karma: 23,49 | Přečteno: 674x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Rady starého řidiče vlastní vnučce s čerstvým řidičákem.

I když mi některé zkušenosti chybějí. Např. nikdy jsem na silnici nepotkal staříka, který by jel čtyřicítkou. To jenom jednu zdejší milostivou paní takové individuum zdržuje. U nás na venkově jezdí 40 jen traktory. Objevují se...

15.11.2023 v 12:52 | Karma: 22,62 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Už je to tutovka: česká kotlina je nezpůsobilá pro produkci sluneční a větrné elektřiny.

Někdo by to měl šetrně sdělit Fialovi, aby si nedělal zbytečné starosti, že ČR zaostává v produkci sluneční a větrné elektřiny. Kdo sleduje počasí v Čechách od září m.r., mohl postřehnout, že bylo převážně zataženo a bez větru.

6.4.2023 v 12:50 | Karma: 34,17 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Počasí setrvalé: většinou zataženo a bezvětří. Co si s tím pan Fiala počne?

Z toho žádnou zelenou elektřinu nevyrobí. Takovou zimu jsem snad ještě nezažil. Vynořuje se totiž problém: tatáž klima-změna (pokud opravdu existuje?), která nutí fanatiky propagovat soláry a vrtule – zároveň zabraňuje jejich...

2.3.2023 v 13:50 | Karma: 32,15 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak to bylo se sirupy z Jihočeské Fruty? A jak jsme se ocitli v Absurdistánu?

Další neaktuální vzpomínka, jak to bylo občas za socialismu zábavné. Někdy v 80.letech chtěla strana a vláda doplnit valutové příjmy, a tak došlo ke zvýšenému exportu cukru. Na trhu nechyběl, to zákazníci nepoznali, ale ...

23.2.2023 v 13:50 | Karma: 28,32 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kdo jsou u nás nejčastějšími majiteli nemovitostí? Senioři!

Pan Švejnar, který má zřejmě dojem, že může mluvit do všeho, se nechal slyšet, že vláda by se měla zaměřit na daň z nemovitostí, ale ulevit lidem jinde. Což svědčí o tom, že pan Švejnar neví, o čem mluví.

15.2.2023 v 12:50 | Karma: 37,29 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak jsme se bavili v 50. a 60. letech.

Když nedávno odešla Gina Lollobrigida do filmového nebe, zavzpomínal jsem, jakými filmy jsme se bavili v 50. a 60. letech. Kdyby někdo sepsal cizí filmy v 50., 60., 70., a 80.letech, docela bychom se podivili, co tu bylo italských

8.2.2023 v 13:50 | Karma: 26,62 | Přečteno: 668x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

30.leden 1933 – nejhorší datum 20.století.

Sice někteří označují za nejhorší událost 20.století bolševickou revoluci 1917 – ale její následky jsme v naší zemi přežili bez velkých ztrát. To jmenování Hitlera kancléřem 30.1.1933 přineslo naší zemi následky nesrovnatelné.

1.2.2023 v 13:50 | Karma: 15,75 | Přečteno: 332x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jaká zelená energie? Když celý podzim nesvítí slunce a nefouká vítr!

Aspoň zde na severozápadě Čech. Letošní podzim si toho bedlivě všímám. Sice byl teplý podzim, hodně pršelo, ale od konce září jen ojediněle zasvitlo slunce a prakticky nefouká vítr. Tak jakápak „sluneční a větrná“ elektřina?

22.12.2022 v 13:54 | Karma: 45,65 | Přečteno: 9128x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Hold okresnímu podniku Nýřany – provozu XII.sjezdu KSČ.

Ano! Tento podnik vyráběl skvělý selský nábytek MASIV z přírodní masivní borovice. Prodával se v železářství Rott a souprava stůl, 3 židle, štokrle a lavice stála 1515 Kčs. Pak jsem v Doksech a v Roudnici koupil další borové...

8.12.2022 v 13:55 | Karma: 31,59 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak se liší Petr Pavel od Emanuela Moravce?

Vlastně nic moc. Oba důstojníci, oba přeběhlíci. Emanuel Moravec se v květnu 45 zastřelil, to pro Petra Pavla byla nejvyšší mravní hodnotou kariéra. Nejspíš vyslepičil v NATO vše, co věděl o armádách Neporazitelného Tábora Míru.

7.12.2022 v 13:44 | Karma: 23,71 | Přečteno: 621x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Životní styl první republiky – další programová břečka z produkce ČTV.

Zaměřená na eleganci a noblesu. Zejména je noblesní, jak za masarykovského režimu v letech 1920 až 33 téměř každoročně četníci stříleli do demonstrací a hladových pochodů nezaměstnaných. Povraždili 60 až 80 lidí vč. žen a dětí.

10.11.2022 v 13:50 | Karma: 35,25 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Malé zamyšlení nad povídkovou tvorbou Josefa Škvoreckého.

Aneb čeho si všímal on, a čeho jsem si všímal já. Já jsem byl ovšem mladší o 15 let, takže když on psal povídky datované v r. 1955, tak jemu bylo už 31 a mně teprve šestnáct. Ale ty rozdílné životní prožitky stojí za zaznamenání.

20.10.2022 v 13:50 | Karma: 18,70 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Barvoslepí kritici socialismu zřejmě trpěli zrakovou poruchou - postrádali barevné vidění.

Jinak by tu nemohli občas psát o všudypřítomné šedi, nebo jak bylo všechno šedivé, atd. To já – jakkoliv mně byl komunistický režim protivný – vždy jsem viděl vše v barvách. A ten režim jsem si ani moc nebral.

6.10.2022 v 13:50 | Karma: 32,88 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Ještě štěstí, že v naší zemi funguje kapitalismus lépe, než jinde v Evropě.

Jen díky tomu může být u nás všechno dražší než jinde, také inflace je dvojnásobná než v Německu. To je způsobeno lepším fungováním kapitalismu. Není třeba vymýšlet bludné teorie, čím je to způsobeno – způsobil to kapitalismus.

12.5.2022 v 13:55 | Karma: 27,86 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,10
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik